Ne lepődj meg, ha tüntető tömegekbe botlasz: ezeket az európai reptereket veszik célba

Aktivisták ma kétnapos akciót indítanak Európa legnagyobb repülőterein, követelve a környezetszennyező járatok számának korlátozását.

A huszonöt szervezetből álló koalíció azt követeli, hogy az amszterdami Schiphol repülőtérhez hasonlóan más nagy légikikötőkben is a 2019-es szint alá csökkentsék a járatok számát.

Nyilatkozatuk szerint, mint a repülőtéri kellemetlenségek és a globális felmelegedés áldozatai szólítják fel a kormányaikat és Európát, hogy kövessék a Hollandia által megnyitott utat azzal, hogy végre konkrét intézkedéseket hoznak.

Az aktivisták a járatritkítások mellett azt is szeretnék, ha csökkenne a zaj, a légszennyezés és a széndioxid-kibocsátás, emellett minden nap lenne egy idősáv, amikor szünetel a forgalom a reptéren.

A tüntetők Európa öt legnagyobb repülőterén terveznek akciókat: a párizsi Charles de Gaulle-on, a londoni Heathrow-n, a madridi Barajason, a frankfurti reptéren és az amszterdami Schiphol-on.

Franciaországban ugyanakkor március 13-án több tiltakozás is lesz, mellyel a közlekedési miniszterre szeretnének nyomást gyakorolni, aki pénteken tárgyal a repüléskorlátozási intézkedésekről, és pénteken a Stay Grounded nevű aktivistacsoporttal is találkozik.

A kampánycsoport szerint Európa öt legnagyobb repülőtere több szén-dioxidot bocsát ki, mint az egész svéd gazdaság, az előrejelzések szerint pedig a légi forgalom 2040-re megduplázódik. Szeretnék, ha a Schiphol intézkedéseit, mely a járatok számának csökkentésére, valamint a magánrepülők és az éjszakai járatok betiltására irányul, Párizsban és más repülőtereken is alkalmaznák.

A környezetvédő intézkedésekbe ugyanakkor a Schiphol is belebukott: a járatok számát 500 ezerről 460 ezerre akarta csökkenti, elsősorban a zajszennyezés korlátozása érdekében. A tervet azonban 2023 novemberében más országok és légitársaságok tiltakozását követően félretette. A Legfelsőbb Bíróság döntése a kérdésben a következő hónapokban várható.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

klíma | reptér | tüntetés | környezetszennyezés | repülőtér

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom