Elképesztő okból kérik arra a pilótákat, hogy tanulják meg újra az analóg navigációt

Egyre több példát látni arra, hogy hackelés miatt téves navigációs adatokat kapnak a pilóták a digitális eszközökön keresztül.

Ezért az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) arra kéri a pilótákat, hogy kísérjék szoros figyelemmel a berendezéseik működését, és ha szükséges, váltsanak a digitálisról analóg navigációra.

Az Airbus repülési adatfigyelő rendszere szerint 2022-ben nagyon megszaporodtak a navigációs műholdak leállása miatti incidensek. Az említett évben összesen 49 605 ilyen eset történt, szemben az előző évi 10 843-mal.

A zavarok veszélyt jelentenek a polgári repülésre, és a légiforgalmi irányítók munkáját is megnehezítik.

Az FAA külön felhívja a pilóták figyelmét az ütközésveszély jelzésével kapcsolatos hibás adatokra. Előfordulhat, hogy a pilóta tévesen azt hiszi, hogy túl közel került egy másik objektumhoz, de az ellenkezője is problémát okozhat, ha a távolságot nagyobbnak hiszi, mint amekkora az valójában. A téves adatok miatt előfordulhat, hogy a gép letér az útvonaláról, emiatt több üzemanyagra van szüksége vagy idegen légtérbe téved.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége és a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség nemrég workshopot is tartott a témában. A francia Safran légitársaság szerint míg néhány évvel ezelőttig egy adateltérítéshez ötvenezer és ötszázezer dollár közötti árú, csúcstechnológiájú berendezésekre volt szükség, ma már egy alacsony szintű technikai felszereléssel és egy nyílt forráskódú szoftverrel szinte bárki képes lehet akár száz dollárból is megzavarni a navigációs rendszert.

A repüléstől ugyanakkor továbbra sem kell félni, hiszen hiába nőtt meg a hackelések száma, nem történt több utasszállító-baleset 2022-ben. Ha mégis szoronganánk, érdemes megfogadnunk a pilóták tanácsait.

(Forrás: Travelpulse, képek: Getty Images)

hack | pilóták | analóg | navigáció | digitális

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom