Mennyire veszélyes valójában az óceán felett repülni? Egy pilóta elárulja

Az ember azt gondolná, hogy a szárazföld felett nagyobb biztonságban van.

Amióta az embernek sikerült a levegőbe emelkednie, a légiipar folyamatosan tanul az incidensekből és hibákból, hogy egyre biztonságosabbá tegye a közlekedést. Ezzel együtt is azt gondolhatja azonban az ember, hogy nagy szerep jut olyan külső tényezőknek, mint például a domborzati viszonyok. Például, amikor a gép szárazföld felett repül, közelebb van a repterekhez, ahová veszélyhelyzet esetén leszállhat.

Mint azonban Charlie Page pilóta a Points Guy oldalán elárulta, ennek nincs akkora jelentősége, mint azt gondolnánk, mert a legtöbb útvonalon másfél-két órán belül elérhető a legközelebbi reptér. Ráadásul az idők során levont tanulságok és a repülőgépek biztonságának javulása miatt

ma már az óceánokon való átkelés is ugyanolyan biztonságos, mint a szárazföld feletti repülés.

A repülésbiztonság lényege, hogy az ember felkészül a legrosszabb forgatókönyvre, de a lehető legjobb végkifejletet várja el. Így a pilóta mindig tudja, hogyan birkózzon meg a helyzettel akkor is, hogyha valami nem a tervek szerint alakul. Az üzemanyag jó példa erre.

A légitársaságok repüléstervező szoftvere néhány száz kilogramm pontossággal számolja ki, hogy mennyi üzemanyagra van szükség az adott utazáshoz. Azonban olykor az időjárás vagy a forgalmi helyzet miatt menet közben változhat az útvonal, az ilyen esetekre felkészülve pedig mindig van egy bizonyos mennyiségű extra, vagyis készenléti üzemanyag a gépben.

Tehát elvileg nem történhet meg, hogy például az Atlanti-óceán közepén teljesen elfogy a kerozin. Mint Page írja, hála a legrosszabb forgatókönyvre tervezett protokolloknak, az utasok biztonsága a legtöbb váratlan esemény során sem kerül veszélybe, és az óceán felett repülni nem kockázatosabb, mint a szárazföld felett.

Sokszor elhangzik, hogy a közutak kevésbé biztonságosak, mint a repülés, és vannak sofőrök, akik saját bevallásuk szerint is tesznek ezért. Ugyanakkor az idei megnövekedett utasforgalom már egyes repterek biztonságát is veszélyezteti.

(Forrás: The Points Guy, képek: Unsplash)

biztonság | óceán | veszély | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom