Tényleg jobb, ha nem kéred a menüt a repülőn?

Elég nagy felháborodást keltett az a mód, ahogyan Japan Airlines az ételpazarlás ellen kampányol.

A légitársaság 2020 óta kínál „etikus választást“ az utasainak bizonyos útvonalakon, ami azt jelenti, hogy lemondhatnak az útközben felszolgált menüről. Az „Ethical Choice Meal Skip“ opciót most kiterjesztik, és minden repülőjegy-foglalásnál fel fogják ajánlani, mint írják azért, hogy ily módon is csökkenjen az élelmiszerpazarlás.

A cég a hirdetményében az ebéd vagy vacsora kihagyásának egy másik előnyét is megemlíti, mégpedig azt, hogy az ember zavartalanul alhat a repülőúton. A légitársaság el nem fogyasztott menünként egy nem pontosított összeget adományoz a TFT Secretariat nevű segélyszervezetnek, hogy a fejlődő országokban élő gyermekek iskolai étkezését támogassa.

Az utasok azonban nem lelkesednek egyöntetűen a lehetőségért. Linsey McNeill utazási újságíró például azt írta a Twitteren, hogy ő szívesen kihagy egy étkezést azért, hogy valaki más ehessen, de szeretné tudni, hogy utasonként mekkora összeget tervez a légitársaság adományozni, és hogy

ez nem csak egy jótékonysági-zöld kezdeményezésnek álcázott sunyi költségcsökkentés–e".

Egy másik posztoló azt sérelmezte, hogy a jegy árába foglalt étel költségét a légitársaság egyszerűen elsikkasztja. „Elegem van abból, ahogy a légitársaságok lehúzzák az embereket. Legszívesebb szándékosan elkérném az ételt és kidobnám, csak felhívjam erre a figyelmet".

Ha a megoldási javaslatát nem is a legjobb módon sikerült kommunikálnia a légitársaságnak, a probléma mindenesetre nagyon is valós: a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kutatásai szerint 2017-ben 1,14 millió tonna élelmiszer veszett kárba a repülőkön, az utasszállítókon keletkező hulladék mennyiségének pedig húsz százalékát adják az el nem fogyasztott ételek és italok.

Nemrég a Japanéhoz hasonló kezdeményezéssel állt elő a Delta Airlines is.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

evés | ételpazarlás | Japan Airlines | környezetvédelem | repülés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom