Hatalmas változás jön jövőre a repülőkön, megszűnik a telefontilalom

Az utazók telefonálhatnak, üzenetet küldhetnek, és videókat is nézhetnek útközben, bár annak részleteit egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan hogyan fog működni.

Hamarosan nem kell már kikapcsolnunk vagy repülőmódba tennünk a telefonunkat, ha az Unión belül utazunk, és a repülőket is felszerelhetik az 5G technológiával az Európai Bizottság döntése szerint.

A telefonokat eredetileg azért kellett kikapcsolni, mert nem állt rendelkezésre elég információ arról, hogy a mobilkomuunikáció befolyásolja-e az automatikus repülésirányító rendszereket. Az eddigi tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az interferencia kockázata nagyon kicsi.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor nem olyan rég merültek fel aggályok azzal kapcsolatban, hogy az 5G-frekvenciák akadályozhatják a repülési műszereket, Európában viszont állítólag nem kell aggódni emiatt, mert itt más frekvenciákat és alacsonyabb teljesítménybeállításokat használnak, mint a tengerentúlon.

Az utazók 5G-t akarnak, a szabályozók pedig megnyitják ezt a lehetőséget, de közben biztosítják azt is, hogy mindez biztonságos legyen

mondta Dai Whittingham, Nagy-Britannia Repülésbiztonsági Bizottságának vezérigazgatója.

A tervek szerint a tagállamok 2023. június 30-tól biztosítják az 5G technológiát a repülőgépeken. Bár a tervet előrelépésként értékelik a szakemberek, nem mindenki fogadja örömmel.

Elnézve, ahogy az emberek telefonjukhoz viszonyulnak az összes többi tömegközlekedési eszközön, ez lehangoló hír

– írta egy felhasználó a Twitteren. „Még egy ok, amiért utálni lehet a repülést. Képzeld el, hogy órákra beszorulsz valaki mellé, aki a telefonját bújja” – írja egy másik.

"Még csak tervben sincsenek a csendes kabinok!" háborgott szintén egy kommentelő, de olyan is akadt, akit az új szabályok nem rendítenek meg a telefonmentességben. „Szeretem, hogy a repülőn (pedig nem is repülök túl gyakran) egyáltalán nincs hálózat. Ez a teljes kikapcsolódás” írta a digitális detox egy elkötelezett híve.

Akik viszont a repülőn sem akarnak lemondani a mobilozásról, azoknak egy profi golfozó hasznos tippet ad a TikTokon, ha már a szélessávú internet sem olyan távoli álom.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

repülő | repülés | telefon

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom