Így árazzák valójában a jegyeket a légitársaságok

Számos jó tanács létezik arra, hogyan juthatunk hozzá olcsóbban a repülőjegyekhez: hogy mely napokon érdemes keresgélnünk, és mennyivel az utazási időpont előtt.

Olivia Natan, a Kaliforniai Egyetemhez tartozó Berkeley's Haas School of Business marketing adjunktusa szerint azonban az árazása sokkal véletlenszerűbb, mint gondolnánk, éppen ezért meghackelni sem lehet a rendszert. Kollégáival azokat a folyamatokat próbálta feltérképezni, amelyekkel a legnagyobb amerikai légitársaság megállapítja az árait, ez a rendszer pedig a világ más légitársaságait is reprezentálhatja.

Az egyik legmeglepőbb információ, hogy a vizsgált légitársaság nem veszi figyelembe a versenytársak árait. Emellett az is kiderült, hogy

a cég meghatározott és viszonylag kis számú árat rendel a jegyekhez az egyes járaton, miközben az egyes árkategóriák között hatalmas, akár száz dollár is lehet a különbség.

Előfordulhat, hogy az első harminc jegyet olcsón adják, a következő harmincat már drágábban, és így tovább az utolsó helyekig. Ebből a szempontból érdemes lehet minél előbb foglalni, hogy jó árat fogjunk ki. Napjainkban a légitársaságok ugyanakkor azzal is kísérleteznek, hogy minden egyes helynek külön árat szabnak.

Az árképzés azonban meglehetősen véletlenszerű lehet a kutatócsoport szerint, akik úgy találták, hogy az árazásért felelős csapat gyakran alulárazza a jegyeket, amit a bevételkezelő csapatnak kell korrigálnia.

Natan szerint a következő néhány évben a légitársaságok dinamikusabb árképzéshez folyamodhatnak, amiből leginkább a nem üzleti utazók profitálhatnak. Ugyanakkor azt mondja, bár hiábavaló a trükkök keresése, de az egyértelmű, hogy nem szabad az utolsó pillanatig várni a foglalással.

A légitársaságok gyakran követnek el hibákat a repülőjegy árazásakor emberi mulasztás vagy rendszerzavar miatt, így olykor az embernek lehet szerencséje.

(Forrás: SciTechDaily, képek: Getty Images)

árak | árazás | repülőjegy | trükk | legolcsóbb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom