Ezért ne posztold soha a repülőjegyed a közösségi médiában

Meglepően gyakran bukkannak fel a közösségi médiában repülőjegyek annak ellenére, hogy a kiberszakértők óva intenek az ilyesmitől.

Adam Boileau, a Cyber ​​CX kiberbiztonsági cég szakértője például elmondta, hogy a beszállókártyán lévő vonalkód tartalmazhatja az utas neve és úti célja mellett a PNR utasnyilvántartási számot is, ami a vezetéknévvel együtt gyakran elég ahhoz, hogy valaki bejelentkezzen a légitársaság webhelyére és módosítsa a foglalást.

Egyes légitársaságoknál a vonalkódok még az utas útlevelének, sőt, akár a jogosítványának az adatait is tartalmazzák. Ezért Bill Fitzgerald adatvédelmi szakértő egyenesen azt tanácsolja, hogy

a jegyet semmisítsük meg rögtön azután, hogy befejeztük az utazást.

Úgy véli, semmiképp nem szabad csak úgy a szemétbe dobnunk a jegyeket, kiposztolni pedig végképp eszünkbe se jusson.

Ha azt gondoljuk, hogy mindez csak túlzott aggodalom, akkor álljon itt előttünk a volt ausztrál miniszterelnök, Tony Abbott példája, aki 2020-ban azzal került a címlapokra, hogy közzétett egy fotót az Instagramon a Qantas-beszállókártyájáról. Nem kellett sok hozzá, és egy hacker blogbejegyzéssel álljon elő, melyben leírta, mennyi információt szerzett meg pillanatok alatt a politikusról.

„Megtudtam Tony Abbott útlevélszámát, telefonszámát, és még a Qantasszal váltott üzeneteihez is hozzáfértem" – írta a magát hackernek valló Alex Hope. Mint hozzátette, ő ezeket az információkat nem adta ki, de bárki, aki látta azt az Instagram-bejegyzést, szintén hozzájuk férhetett, Hope pedig úgy érezte, beszélnie kell erről.

Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy érdemes-e nézegetni a közösségi médiát az utazás előtt, itt pedig az derül ki, melyek a TikTok kedvenc úti céljai most.

(Forrás: Independent, képek: Unsplash)

 

repülőjegy | adatgyűjtés | közösségi média | vonalkód | adatok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom