Egy évtized után térhettek vissza a fürdőzők a világváros tengerpartjaira

Rio de Janeiro több tengerparti szakaszát hosszú évekig szennyvíz, ipari szennyezés és a szemét borította, a helyzet pedig különösen a Guanabara-öbölben volt súlyos, ahonnan ikonikus kilátás nyílik a Cukorsüveg-hegyre és a Megváltó Krisztus szobrára.

De egy hatalmas tisztítási művelet mindezt megváltoztatta. 2021-ben a riói állami hatóságok privatizálták a régió meghibásodott víz- és közegészségügyi szolgáltatását, új szivattyúrendszereket telepített, újjáélesztették a város szennyvízrendszerét, és egy ülepítőbe terelték az eddig a Guanabara-öbölbe ömlő, szennyezett Rio Carioca folyót, és az ötven éve épült ülepítőből több száz tonna hulladékot távolítottak el, hogy növeljék a víztisztító kapacitását.

Mint Mário Moscatelli brazil biológus elmondta, hosszú ideig hiányzott a komoly és állandó munka, a következő tizenöt évben viszont az egész, négy városon átívelő öböl olyan tiszta lehet, mint a riói szakasz.

A Guanabara-öböl mellett a Botafogo, a Flamengo és a Copacabana strand is profitált a tisztításból. A Botafogo korábban alkalmatlan volt a fürdőzésre, és sokáig senki nem járt oda. Most azonban egyre inkább visszatérnek az emberek.

A szeptember 22-i vízminőségmérés azt mutatta, hogy a Rio nyugati oldalán található Barra da Tijuca strandon mindössze két szakasz volt alkalmatlan úszásra. Mostanra elérték, hogy minden strandon van olyan szakasz, ahol fürdeni lehet.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

tengerpart | Guanabara-öböl | tenger | rio de janeiro | brazil

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom