Veszélybe került az olaszok egyik kedvenc fogása

A Pó-síksághoz kötődik az olasz mezőgazdasági termelés mintegy harmada, a folyó kiszáradása azonban hatalmas csapást mér az idei hozamra.

Ezen belül is rizottórizs sínyli meg különösen a körülményeket: a vízszint két méterrel alacsonyabb az átlagosnál, vagyis az éves átlag egytizede, míg a hőmérséklet júniusban három és fél fokkal magasabb volt, mint a megszokott. A probléma ráadásul nemcsak az, hogy a rizsföldek kiszáradnak, hanem az is, hogy a föld egyre sósabbá válik.

Rizsföld Vespolatéban

Ahogyan a Pó vízszintje csökken, úgy áramlik be egyre több tengervíz a deltába és a talaj víztartó rétegeibe, amelyekre a Pó-síkságon termelt rizs. támaszkodik.

A gazdálkodók szerint a sóssá váló talaj évekre tönkreteheti a termést.

Tragikus a helyzet, körülbelül hatvan százalékos veszteségről beszélünk” mondta Elisa Moretto rizstermesztő. Ugyanakkor mint hozzátette, ezek a veszteségek még nem véglegesek, mert a sósvíz-probléma mellett a hatalmas hőség is gondot okoz. Az egész idei aratás veszélyben van.

Ha Olaszországba mész, ezeket az étkezési szabályokat kell betartanod, ha pedig rizottóban gondolkodsz, akkor ezekre érdemes figyelned.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

olaszország | rizstermesztés | aszály | pó-síkság | rizottó | rizs

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom