A világ legszebb szobrai bármikor helyettesíthetők ennek a robotnak a munkájával

Nagy művészek alkotásai ma már viszonylag könnyedén reprodukálhatók – ezáltal pedig potenciálisan helyettesíthetők is. Mindezt egy olasz „robotszobrász” teszi lehetővé. A Robotor a szobrászat új korszakát nyithatja meg.

A Robotor társalapítói, Filippo Tincolini és Giacomo Massari egyben a TorArt, a szobrászat, a tervezés és az építészet területén is tevékenykedő kortárs művészeti stúdió vezetői. Úgy vélik, a hagyományos, kézzel végzett szobrászat fárasztó, kockázatos és veszélyes is lehet, a robottechnológiával azonban minden könnyebbé tehető.

A „robotszobrász” technológiájának kezdetét egy olyan korszaknak tekintik, ahol

a szobrok már nem „törött kövekből, vésőkből és porból készülnek, hanem szkennelt képekből és rajzokból”.

A működése komplex, több lépcsős folyamatból áll, a központi szerepet azonban egy úgynevezett OR-OS nevű szoftver tölti be, amely a lehető legrövidebb idő alatt egyszerűsíti le az összetett szobrok elkészítését.

A felhasználók csupán a munkafolyamat előkészítési szakaszában vesznek részt, azaz annak a kész alkotásnak a szkennelésében, amelyet a robottal el akarnak készíttetni.

A Robotor először elemzi azt a követ vagy anyagot, amelyen dolgozni fog. Az anyag tulajdonságainak, sarkainak és alakjának áttekintése után azonosítja azokat a pontokat, ahol dolgozni tud.

A munkafolyamat megtervezése után a szoftver maga választja ki azokat a szerszámokat, amiket az előállítás során használ a faragástól kezdve a polírozáson át a portalanításig, majd megkezdi a gyártást.

A robot önprogramozó szoftverének köszönhetően önállóan faragja meg a megformálni kívánt alkotást.

A fejlesztők szerint a technológia abból a szempontból is szenzációs, hogy segíthet csökkenteni az anyagpazarlást is, hiszen a robot képes a gyártás során keletkezett hulladékanyagokból más szobrokat előállítani, azaz újrahasznosítani azokat.

A robot-technológia az életünk egyre több területén megjelenik. Ennél például egy olyan tésztát, amelyet robotszakács készített? Vagy foglalnál szobát olyan szállodában, ahol robotinas viszi ki a bort?

(Forrás és fotók: Designboom)

mesterséges intelligencia | szobrász | robot | robotika | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom