Új szobrocska vezeti a Rolls-Royce-t az elektromos jövőbe

A Rolls-Royce-tól immár száztizenegy éve elválaszthatatlan az ikonikus Spirit of Ecstasy, és a szobrocska most új formában lépett színre, hogy ezzel vezesse át a brit luxusmárkát az elektromos autók korszakába.

A Spirit of Ecstasy a világ legismertebb és legvágyottabb autós jelképe, állítja Torsten-Müller Ötvös, a Rolls-Royce vezérigazgatója, és a márka luxusautóinak orrán szárnyaló szobrocska valóban büszkeséggel töltheti el a tulajdonosokat. Mint a Rolls-Royce modelljei, úgy a Spirit of Ecstasy is mindig haladt a korral, és most új, még kecsesebb formában lépett színre, hogy tökéletesen illeszkedjen a márka valaha készült legáramvonalasabb autója, a hamarosan érkező elektromos Rolls-Royce orrára.

A Spirit of Ecstasy születése

A szobrocska története a huszadik század elején kezdődött, amikor a Rolls-Royce-tulajdonosok közül sokan készítettek egyedi orrdíszeket az autójukra, ördögöket, fekete macskákat, különböző figurákat, de ezek nem minden esetben illettek a luxusautók kifinomult stílusához. A márka igazgatója, Claude Johnson ezért barátja, az autózás rajongója és úttörője, Lord John Montagu de Beaulieu segítségét kérte, aki egyébként korábban már terveztetett egy pompás orrdíszt a saját Rolls-Royce Silver Ghostjára.

Suttogás néven készült a szobor, ami alapján Lord Montagu autójára formálták az orrdíszt

Lord Montagu az első autós újság kiadójaként felkérte a lap illusztrátorát, aki tehetséges művész volt, és Charles Skyes egy lobogó ruhás fiatal nő bronzszobrát alkotta meg, amihez Eleanor Thornton, a lord titkárnője és szeretője állt modellt. A Rolls-Royce kérésére Skyes ezt az alkotást tervezte át, ezzel született meg

az „extázis szelleme”, ami kecses, mint egy vitorlás jacht, ezzel megragadja a Rolls-Royce méltóságát és időtlenségét.

A Spirit of Ecstasy szellemi tulajdonát száztizenegy évvel ezelőtt, 1911. február 6-án jegyezték be.

1911 óta minden Rolls-Royce orrára felkerül a Spirit of Ecstasy szobrocskája

Áramvonalas jövőkép

Az évtizedek során nemcsak a Rolls-Royce luxusautói fejlődtek, de a Spirit of Ecstasy is változott, egy ideig például térdelő változatban is készült, napjainkra a mérete jelentősen csökkent, és a tartása is finoman átalakult. Most pedig megújult formát öltött, hogy mindenben megfeleljen a Rolls-Royce készülő elektromos autója számára. A Spirit of Ecstasy új alakja is hozzájárul majd ahhoz, hogy a Spectre néven érkező újdonság a 0,26-os légellenállási együtthatójával minden idők legáramvonalasabb Rolls-Royce-modellje legyen.

Az új Spirit of Ecstasy csak első ránézésre nem változott, valójában alacsonyabb és dinamikusabb lett,

stílusában sokkal közelebb áll az alkotó, Charles Skyes első terveihez.

A nőalak az egyik lábával előre lépett, míg a mögötte lobogó ruháját, amit gyakran tévesen szárnyként emlegetnek, szintén átformálták, hogy valósághűbbnek nézzen ki, és áramvonalasabban szelje a levegőt. Az új szobrocskát elsőként a Spectre kapja meg, majd a Rolls-Royce minden jövőbeli modelljére felkerül, míg a jelenlegi típusok továbbra is a Spirit of Ecstasy eddigi változatát kapják.

Százhúsz éve elismerték

Sok más gyártóhoz hasonlóan hamarosan a Rolls-Royce is bemutatja az első elektromos autóját. De nem a többi márkát követik vele, hiszen Charles Rolls már 1900-ban elismerően szólt az elektromos autókról, miután kipróbált egyet, méltatta a csendes és tiszta működését, de már 120 évvel ezelőtt azt jósolta, hogy a töltési lehetőségek korlátai miatt még jó ideig nem terjedhet el. A márkának nem is volt szüksége elektromos autóra, hiszen a 12 hengeres motorral szerelt luxuslimuzinok is bámulatosan csendesek és erősek voltak.

Charles Rolls a Columbia Electric típusú elektromos autóján 1898-ban

A Rolls-Royce időnként azért elővette az elektromos autó ötletét,

például 2011-ben, amikor a Phantom alapjára 102EX néven épített egy prototípust. 395 lóerős teljesítménye ugyan szerényebb volt a korabeli V12-esénél, de az azonnal elérhető 800 Nm nyomatéka elég meggyőzőnek számított. Nem úgy az egy feltöltéssel elérhető 200 kilométeres hatótáv, ami elmaradt a várakozásoktól. A Rolls-Royce azonban nem győzte hangsúlyozni, hogy az elektromos Phantomot nem gyártásba szánta, csak a közönség reakcióját mérte fel vele.

Az elektromos Phantom prototípusa még nem teljesítette a Rolls-Royce-okkal szembeni magas elvárásokat

Koncepcióból valóság válik

Szintén elektromos hajtású volt a 103EX néven 2016-ban leleplezett koncepcióautó, ám az a futurisztikus prototípus még annyira távoli jövőt vetített előre, hogy nem lett volna értelme a hatótávjára fogadni, ugyanis ki tudja, hogy akkorra a jelenlegi akkumulátorok helyett milyen modern energiatárolási megoldásokat használunk majd. Most azonban a Rolls-Royce is elérkezettnek látta az időt, hogy elkészítse az első teljesen elektromos hajtású autóját, amit Spectre néven hamarosan gyártásba is adnak.

2016-ban a márka távolabbi jövőjébe engedett bepillantást a 103EX

Az újdonság ugyanarra az alapra épül, mint a Phantom, a Cullinan és a Ghost, és az elsőként közzétett képek alapján egy kétajtós túrakocsira számíthatunk, ami idővel a Wraith helyét veheti át a kínálatban. A Rolls-Royce jelenleg a prototípusok tesztelését végzi, a bemutatója előtt összesen 2,5 millió kilométert tesznek meg velük, hogy maradéktalanul teljesítsék a vásárlók elvárásait akkor is, ha egy elektromos autóról van szó.

Az első példányok 2023-ban kerülnek a vásárlókhoz, már a Spirit of Ecstasy új változatával.

Sir Henry Royce híres mondása a Spectre prototípusára is rákerült:

„Törekedj a tökéletesre mindenben, amit csinálsz. Vedd a létező legjobbat, és tedd jobbá. Ha még nem létezik, tervezd meg”

Az első elektromos Rolls-Royce alighanem valóban így született.

Elektromos jövőkép

A Spectre csak az első az elektromos Rolls-Royce-modellek sorában, a márka ugyanis eltökélte, hogy 2030-tól teljesen villamos hajtásra állnak majd át. A motortól függetlenül számíthatunk majd tőlük olyan különlegességekre, mint a 2021-ben bemutatott Boat Tail, ha pedig a Spirit of Ecstasy születésének további részleteire és a gyártásának titkaira vagy kíváncsi, ebben a cikkünkben olvashatod el.

charles rolls | elektromos autó | spirit of ecstasy | nagy sztori | rolls-royce spectre

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom