Menő vagy ciki? Kiverte a biztosítékot Róma innovatív karácsonyfája

Ahogyan Londonban, úgy Rómában is szinte már hagyománynak számít a városi karácsonyfa miatti elégedetlenkedés.

Bár a napokban kapcsolták fel a fényeket a város Piazza Venezián található hivatalos karácsonyfáján, nem az ünnepi dekoráció tűnt fel a leginkább a helyieknek, hanem a fenyő mellett két oldalt elhelyezett napelemek.

Az önkormányzat energiatakarékossági szempontok miatt döntött úgy, hogy a 23 méter magas fenyő égősorának energiaszükségletét napenergiával elégíti ki, a rómaiak figyelmét azonban nem az ötlet fenntarthatósága kötötte le, sokkal inkább az összképet romboló látványa.

Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kritikát főleg ellenzéki politikusok fogalmaztak meg, akik szerint „fontos a megújuló energia, de tiszteletben kell tartani a látványt is", illetve

más módszerek is lettek volna arra, hogy tiszta energiával világítsák meg a fát anélkül, hogy azt a két csúnya táblát odatették volna."

A városháza azzal érvel, hogy "ebben a történelmi időszakban a rómaiaknak több millió eurós számlákat kell kifizetniük, és a napenergia felhasználása a szolidaritás és a környezetvédelem üzenete“. Ráadásul a napelemek nem csak a fenyő, hanem a Via del Corso kivilágításához is biztosítják az áramot.

A római karácsonyfa már 2017-ben is a kritikák kereszttüzébe került, amikor is WC-keféhez hasonlították, 2011-ben pedig egy papírmasé karácsonyfát állítottak fel, amit már mindössze néhány órával a felavatása után le is kellett bontani.

Ilyesmi biztosan nem fordulhat elő a világ egyik legimpozánsabb városi karácsonyfájával, de ezzel a másik olasz fenyővel sem.

(Forrás: The Mayor, képek: Getty Images, Roma Capital/Facebook)

karácsony | napelem | karácsonyfa | róma | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom