Soha ennyien nem voltak még kíváncsiak erre a szomszédos, magyarok körében is népszerű városra

Tavaly rekordot döntött az idegenforgalom Romániában. 13,6 millió turista fordult meg itt, ami meghaladta a korábbi 2019-es rekordév 13,2 milliós eredményét is.

A legtöbb látogató, 1,8 millió fő, Bukarestben töltött el legalább egy éjszakát hivatalos szálláshelyen 2023-ban. Ez meghaladja az egy évvel korábbi, 1,63 milliós számot, de elmarad a 2019-es 2,04 milliós rekordtól.

Bucharest

Brassóban viszont rekordot döntött az idegenforgalom, 722 948 turista látogatta meg a várost tavaly, ami tíz százalékos növekedés 2022-höz és hat százalékos a 2019-es rekordhoz képest.

A járvány előtti utolsó teljes évben 681 244 látogató kereste fel Brassót, míg 2022-ben 655 631.

A Fekete-tengeri idegenforgalom központjának számító Konstancának ugyanakkor nem volt jó éve. Tavaly csak 500 206-an utaztak oda, vagyis tizenkilenc százalékkal kevesebben, mint 2019-ben, amikor rekordszámú 618 755 turista járt ott.

A negyedik helyen álló Kolozsvár egészen közel került Konstancához, az erdélyi város ugyanis szintén rekordévet tudhat maga mögött: a turisták száma Kolozsváron 496 360 volt 2023-ban, ez új csúcs a 2019-es 488 742 után.

Konstanca

Temesvár hiába volt Európa kulturális fővárosa 2023-ban, nem tudott rekordszámú turistát vonzani. Tavaly az előző évit alig meghaladó, 283 256 látogató töltött el minimum egy éjszakát Temesváron, míg 2019-ben 325 193.

A jelentős romániai idegenforgalmi célpontnak számító városok közül Nagyszebenben és Nagyváradon is kisebb volt a turisták létszáma tavaly a 2019-es értéknél. Nagyszebenben 386 263, Nagyváradon pedig 225 328 utazó éjszakázott 2023-ban.

Brassóba egyébként Budapestől éjszakai vonattal is el lehet jutni, és ez a közlekedési forma nagyon népszerűnek bizonyul.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

idegenforgalom | Konstanca | brassó | utazás | turizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom