Visszarepít a múltba és teljesen magával ragad ez a látványos kiállítás

A Time vagyis az Idő című kiállítás a melbourne-i Flinders Street állomáson nyitott meg, amelyben tizenegy elhagyatott szobát alakítottak át, hogy szemléltessék a háború után ipari környezetet. Rone itt alkotott maradandót.

Rone egy melbourne-i művész, aki a szépség és a múlandóság, a pusztulás közötti szinergikus kapcsolatot kutatja. Street art művészként leginkább kísérteties, stilizált női arcképeiről híres, amelyekkel azt üzeni:

a szépség múlandó is lehet.

Legújabb, nagyszabású projektjében tematikus szobákat alakított ki a vonatállomás egyik, több évtizede lezárt szárnyában. Ezek a terek az épület történetére és a 20. század közepén, a Melbourne belvárosában működő iparágakra utalnak. A berendezések, az odahelyezett szerszámok, a gépek és az egyéb kiegészítők

hűen tükrözik az akkori munkásosztály mindennapját, a gyárak, az irodák és az üzletek üzemelését.

Az egyik teremben tizennégy korhű írógépet helyeztek el fémasztalokon, mellettük székek láthatók meglehetősen leromlott állapotban. Egy másik helyiségben régi varrógépek jelennek meg a vágóasztalok mellett, hogy a város textiliparát idézzék meg.

A bálterem pedig rozsdás üvegházzá alakult.

Ezekben a terekben jelenik meg rendkívül hangsúlyosan Teresa Oman modell különböző nagyméretű portrékon.

A művész célja az volt, hogy olyan hatást keltsen, amiben a közönség nem lehet biztos abban,

hol végződik a műalkotás és hol kezdődik az eredeti épület.

Rone a projekten több mint százhúsz szakemberrel dolgozott együtt, köztük festőművészekkel, világítástervezőkkel, örökségvédelmi szakértőkkel, díszletépítőkkel, hogy

a műemléképületet óvják, de az installációkat életre keltsék.

A munka több mint három évig tartott, igaz, a feladat javát távolról, egy számítógépes tervezőprogrammal végezték el még a pandémia miatti lezárások idején.

Rone reméli, hogy a kiállítás arra ösztönzi majd a látogatókat, hogy felfedezzék a rég elfeledett terek lenyűgöző történetét, és meglássák bennük a jövő lehetőségeit.

(Forrás: Dezeen, fotók: Rone)

tárlat | vasútállomás | melbourne | installáció | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom