Részben újrahasznosított anyagokból készült a történelmi kikötő modern pavilonja

Az építészek olyan kompakt épületet álmodtak meg, amely a korábbi pavilonokkal szemben sokkal átláthatóbb, funkcionálisabb és látványosabb.

A MoederscheimMoonen Architects által tervezett épületben több funkció találkozik, hiszen egyszerre ad otthont a kikötő látogatóközpontjának és a tengerészeti múzeum műhelyeinek, ahol hegesztők, kovácsok és ácsok dolgoznak a flotta karbantartásán.

Ezek a műhelyek nyilvánosak, a látogatók egyszerűen be- és kisétálhatnak onnan, miközben megfigyelhetik az ott zajló különleges munkát. Ráadásul a pavilon két végében étterem és kávézó is helyet kapott.

A tervezőirodának azonban nem volt könnyű dolga, ugyanis rendkívül szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. Az épület csak nyolc méter széles lehetett, akárcsak a régi pavilonok. Éppen ezért a végeredmény egy hosszúkás, a rakparttal párhuzamosan futó épület lett.

A lábazat felett a homlokzat háromszög alakú alumíniumburkolatot kapott, amely megidézi a kikötőben található acélrácsszerkezeteket és darukat. Úgy variálták a burkolatot, hogy azokból háromdimenziós formákat is ki tudjanak alakítani, így dinamikus fény- és árnyékjátékot is kapott az épület.

A háromszögű paneleknek különböző fényes felületeik vannak, amelyek intenzíven, de más-más módon tükröződnek, ha napfény éri őket.

Az új épület a régi pavilonok meglévő alapjait és acélszerkezetének fő elemeit használta fel, így nemcsak a fenntarthatósági követelményeknek tettek eleget, de a történelem egy darabját is megőrizték.

Várhatóan a kikötő megújulása itt nem ér véget, és a pavilon környéke is komolyan átalakul. A fő cél, hogy a 2022-re elkészülő terület sokkal zöldebb legyen, ezzel is fokozva a kikötő fenntarthatóságát.

Rotterdam azonban nem csak új kikötői pavilonjáról híres, hanem kockaházairól is. Összesen harmincnyolc kockából és két szuperkockából áll az épületcsoport, amely sűrű beépítésre ad lehetőséget, miközben a földszinten szellős marad, a tetőtérben pedig elegendő helyet kínál.

(Forrás: Archdaily, fotók: Bart van Hoek)

pavilon | épület | fenntarthatóság | rotterdam | kikötő

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram