Kiderült, miért van olyan orrfacsaró illata néhány sajtnak

A sajt számos csodálatos étel alapja, de önmagában, gyümölcsökkel is fogyasztható, sőt, bizonyos fajáti a desszerteket is magasabb szintre emelik. 

Vitathatatlan, hogy a sajtok finomak, de van egy igazán jellegzetes tulajdonságuk, mégpedig az illatuk. Általában a kellemetlen szagú ételeket ösztönösen elkerüljük, a sajtok azonban kivételnek számítanak.

De miért lehet egyáltalán rossz szaga a sajtoknak?

A szakértők szerint a sajtok illatát számos dolog befolyásolhatja, a leginkább azonban a baktériumok felelősek a szag kialakulásáért. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a rossz illatú tejtermék romlott lenne, csupán azt, hogy a sajt előállítása során használt baktériumok furcsa szagot hoznak létre azáltal, hogy

a tejcukrot energiává alakítják és közben gázokat termelnek.

Hogy milyen gázokat termelnek, az a baktériumok fajtájától is függ, ez az oka annak, hogy bizonyos sajtok illatosabbak, mint mások. Egyes baktériumok pedig kifejezetten rossz szagú gázt termelnek. A Limburger sajt előállításához például egy úgynevezett Brevibacterium linens baktériumkultúra szükséges, ami sokak szerint lábszagú élelmiszert eredményez.

A sajtgyártás másik fontos lépése az érlelés, mely önmagában nem ad szagot a sajtnak, de a hosszabb ideig tartó érlelés kétségtelenül felerősítheti a tejtermék már meglévő illatát. Szintén befolyásolja a szagát az, hogy milyen folyadékkal mossák át időnként a sajt héját, hogy nedvesen tartsák. A mosófolyadék pedig akár sör, sós víz, pálinka vagy portói is lehet.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

szag | illat | sajt | baktérium

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram