Felejtsd el Japánt! Ezekbe az európai városokba utazz a cseresznyefa virágzás idején

A sakura, vagyis a cseresznyefa virágzás szerelmeseinek valószínűleg minden vágya, hogy eljussanak Japánba vagy Washingtonba. Nem kell azonban ennyire messze utazni azért, hogy pazar, rózsaszínbe borult utcákban gyönyörködhessünk.

Mutatunk hét európai várost, ami tökéletes úti cél lehet idén tavasszal egy virágos kiruccanásra.

Amszterdam

Tavasszal Hollandia több millió tulipánjának virágzásáról híres, Amszterdam azonban cseresznyevirágzásával vonzza a turistákat. A főváros mellett található Keukenhofban, a tulipánok otthonában sok cseresznyefa sorakozik, de Amstelveen külvárosa is varázslatos arcát mutatja ilyenkor.

Az ott található Kersenbloesempark – azaz Cseresznyevirág Park – négyszáz cseresznyefának ad otthont, szenzációs látványt nyújtva márciustól április közepéig. Úgy tudni, a fákat még 2000-ben adományozta Amstelveen önkormányzatának a Japán Nők Klubja és

mindegyiknek japán vagy holland női neve van.

A fák alatt azonban csak hétköznap lehet piknikezni a túlzsúfoltság elkerülése érdekében.

Párizs

Párizs minden évszakban más arcát mutatja, a tavasz különösen jó alkalom a szerelem városának felfedezésére. Március végén és április elején csodálatos, rózsaszín fákban lehet gyönyörködni. Kihagyhatatlan a Jardin des Plantes, mely Párizs 5. kerületében található. A hatvan hektáros botanikus kertet még

a 17. században alapították és ott magasodnak a város legrégebbi cseresznyefái.

Szintén parádés látványt nyújt a Tuileries-kert, azaz a Louvre Múzeum és a Place de la Concorde közötti ikonikus park, amelynek csereszenyfái alatt csodálatos szobrok sorakoznak. Természetesen az Eiffel-toronyhoz is érdemes ilyenkor elsétálni, ahol szintén számos cseresznyefa virága bontogatja szirmait.

Koppenhága

Az összes európai ország közül kétségtelenül Dánia veszi a legkomolyabban a cseresznyevirágzás időszakát, hiszen minden évben kétnapos Sakura-fesztivált rendeznek Koppenhágában. Idén április 20-án és 21-én várják a látogatókat a Langelinie Parkba, ahol

a kétszáz púderrózsaszín cseresznyefa mellett a város híres Kis hableány szobra is megtekinthető.

A fákat japán tiszteletbeli konzulja adományozta, melyek a Gefion-kúthoz vezető utat szegélyezik. A Sakura-fesztivál ideje alatt az érdeklődők teaszeánszokon, haiku- és origami workshopokon vehetnek részt, és végigkóstolhatják a szusik és a mochik sorát is.

Stockholm

Stockholmban találhatók Európa legszebb cseresznyefái, melyek virágzását idén április 28-án ünneplik meg a 15. századi Kungsträdgårdenben, vagyis a királykertben. Úgy tudni, hogy a gyönyörű fákat Japán 1998-ban ajándékozta XVI. Károly Gusztáv királynak, a svédek pedig azóta nagy örömmel ismerkednek az ázsiai ország kultúrájával. A cseresznyevirágzás napján ezúttal harcművészeti bemutatók, workshopok és gasztronómiai különlegességek várnak.

Berlin

Harmincöt éve, hogy leomlott a berlini fal, és harmincöt éve annak, hogy Japán megajándékozta a várost azokkal a cseresznyefákkal, amelyek mára annak ikonikus látnivalói lettek. A Sakurát gyakran az újjászületés és az új kezdet szimbólumának tekintik. Ezt szimbolizálja az a tény is, hogy

a cseresznyefák közül számosat az egykori fal nyomvonala mentén ültették el.

A március végétől május elejéig tartó virágzás csodálatos látványt nyújt a Mauerparkban, ahol vasárnaponként bolhapiac várja az érdeklődőket. A marzahni parkban egy teljes japán kertet alakítottak ki, benne nyolcvan cseresznyefával.

Prága

Prága Európa egyik legkedvezőbb ár-érték arányú úti célja, de az egyik legszebb is, különösen tavasszal. A Petřín-hegy virágba borul ilyentájt, a látvány pedig annyira pazar és átható, hogy

a Moldva másik partjáról is lehetetlen nem észre venni.

Érdemes tenni egy könnyed sétát a Moldva mentén a Kampa szigetre, mely a cseh főváros egyik legfestőibb területeként szerzett hírnevet. Természetesen kihagyhatatlan látványosság a prágai vár, ahol ikonikus cseresznyefák is sorakoznak. A 9. századi gyökerekkel rendelkező épületegyüttest ugyanis csodás kertek veszik körül, ezekben pedig a Sakura virágzás különösen hangulatos élményt nyújt.

Edinburgh

Mire Európa nagy részén elvirágzik a cseresznyefa, Edinburgh-ben ekkor kezdődik csak igazán a Sakura-szezon. A hűvösebb hőmérséklet miatt a cseresznyefák kicsit később virágoznak, mint a kontinens nagy részén, így ha addig nem sikerült megtekintenünk a rózsaszín szépségeket,

a skót főváros még májusban is jó választás.

A pompás fákban való gyönyörködéshez első megállónak a Meadows Parkot érdemes betervezni, ahonnan látványos panoráma tárul az Arthur's Seat kétszázötvenegy méter magas csúcsára is. Onnan erősen ajánlott továbbmenni a városközpontban található a Princes Street Gardensbe, ahol az Edinburgh-i kastélyra nyílik kilátás. Az elképesztően szép kastély különösen látványos, amikor rózsaszínbe borult cseresznyefák ágai keretezik.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

tavasz | virágzás | sakura | cseresznyefa

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram