Gasztrotörténelmet írt egy Michelin-csillagos magyar étterem a parajdi sóbányában

Ezen a különleges helyszínen még soha sem rendeztek hasonló színvonalú gasztronómiai eseményt – a Michelin-csillagos budapesti Salt étterem és a székelyudvarhelyi Páva első, közös vacsoraestjét tartották a múlt hétvégén.

A tízfogásos parajdi vacsora célja a kortárs magyar konyha és az erdélyi gasztronómiai hagyományok összekapcsolása volt. Ez ihlette a vacsora menüjét, amit Tóth Szilárd, a Salt séfje álmodott meg a Páva csapatával közösen.

A helyszín nemcsak a só miatt kapcsolódik a Salthoz, hanem azért is, mert azt a tisztaságot, a hagyománytiszteletet és egyszerűséget képviseli, amit az étterem szellemisége követ.

"A Páva csapata is ezekben az értékekben hisz, és meggyőződésünk, hogy az erdélyi gasztronómia megújulásának is fontos elemei. Ugyanúgy mint Kövi Pál legendás gyűjteménye, az Erdélyi Lakoma" – mondta Trucza Adorján, a Páva étterem tulajdonosa, aki a gasztronómia iránt nemcsak rajongó, de elhivatottságot is érző vállalkozó, és nem riad vissza attól, hogy időnként maga is főzzön az étterem konyháján.

A parajdi sóredő és az erdélyi só kb. 22 millió évvel ezelőtt keletkezett, a vacsora helyszínét a felszín alatt 120 méterrel alakították ki.

A levegő egyébként sehol nem olyan tiszta, mint a sóbányában, a parajdi sóbánya pedig száz évig fedezni tudná a világ teljes sószükségletét. Néhány tömböt azért felhasznált belőle a csapat a menühöz, amit Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt séfje mutatott be.

A Salt filozófiájában központi szerepet játszanak a gyógynövények és vadnövények, mind frissen, mind savanyítva, fermentálva, ezekből pedig nagyon sok jelent meg, illetve több mint húszféle szerepelt az ételsorban. Mint ahogyan az erdélyi konyha fontos, elementáris alapanyagai is: a pityóka, a káposzta, a torma, a bárány, a juhtúró, és a puliszka.

A vendégek megkóstolhatták többek között a pityókás csukaikrát, a kecskegida-tatárt gyergyói churuttal, a toroskáposztát mangalicahússal, a báránypacalt faggyús brióssal, vagy a dézsás túrót fenyősziruppal.

"Lenyűgöző számomra az erdélyi konyha extrém természetközelisége, a magától értetődő szezonalitása, a sok- és összetett zöldség- és zöldfűszer-használat, az egyszerűség, a hagyományok tisztelete, a savanyítási technikák, valamint Kövi Pál erdélyi lakomája. Rengeteg élménnyel, ötlettel és mélyen megélt, érzelmes pillanattal tértem haza a múltkori, első, erdélyi gasztrotúra után – ezek közül számos ihletet beépítettem a menübe. Például a csíkmadarasi Zsigmond malom megálmodójának, Gál Tímeának a véres hurkás pitéjét, vagy a Kövi Pál kötetében szereplő háromszéki agyas levest.

Az ilyen együttműködésekben és partnerségekben az a legjobb, hogy kölcsönösen inspiráljuk egymást. Biztos vagyok benne, hogy sok elem hosszútávon is vissza fog köszönni a Salt ételeiben. A magyar konyha kulináris öröksége nagyon sokszínű, ennek egyik legfontosabb része az erdélyi gasztronómia, amit mi is szeretnénk még mélyebben felfedezni" – emelte ki Tóth Szilárd.

(Fotók: Sepsi Gergő)

erdély | vacsora | michelin-csillagos | salt | sóbánya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom