Sarkvidéki eredetű légtömegek tartanak Magyarország felé: iszonyatos hideghullámra és fagyokra is van esély

A HungaroMet friss jelentése szerint jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra.

A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben 3-4 héttel a szokásos időpont előtt járó vegetáció, de a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek nem járnak messze Magyarországtól, a jövő héten is van esély hideghullámra, éjszakai fagyokra, írta a HungaroMet Zrt.

Az elmúlt egy hétben több időjárási front is érintette a térséget. Van, ahol minden napra jutott csapadék, a legtöbb, 20-30 milliméter a nyugati országrészben hullott hétfőn és kedden, míg a Dunántúl délkeleti felén és az Alföldön nagy területen öt milliméter alatt maradt a csapadék heti mennyisége. Északon és az Alföld északi részén többfelé még mindig áll a víz a földeken, ezek kiterjedése csak lassan csökken. A felszínközeli réteg az Alföld déli felén és a Dunántúl délkeleti részén eléggé kiszáradt az utóbbi hetekben.

A hőmérséklet a múlt héten csütörtökre jelentősen visszaesett, az Északi-középhegységben hó is hullott. Csütörtökön és pénteken a napi maximumok kevéssel tíz Celsius-fok alatt alakultak, de mivel éjjel többnyire felhős maradt az ég, nem hűlt le nagyon erősen a levegő, viszonylag kis területen alakult ki rövid időre és csak gyenge fagy. Szombattól újra enyhébb léghullámok érkeztek, elmúlt a fagyveszély, a maximumok pedig tíz Celsius-fok fölé emelkedtek.

Azokon a területeken, ahol nem volt tartós belvíz, a növények már látványos fejlődésnek indultak, fejlődésük hetekkel megelőzi a szokásost, a kalászosokra már a bokros állapot a jellemző, az őszi káposztarepce pedig kezd szárba indulni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a növényvédelemre az idén különösen nagy gondot kell fordítani, mert a télen a kórokozókat és a kártevőket csak kis mértékben tizedelte meg a fagy.

Egyre több gyümölcsfa fakad, virágzik, több héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, és már egy mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál erősebb fagy is nagyon komoly károkat tudna okozni. Az előrejelzés szerint marad a nagyon változékony időjárás, előbb enyhül az idő, majd hétfőre akár komolyabb lehűlés is érkezhet, főleg keddtől éjszakai fagyokkal. Több napon is várható eső, zápor.

(Fotó: Unsplash)

tavasz | meteorológia | időjárás | hidegfront | hideg

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom