Valaha az ország szégyenének tartották, ma a fenntarthatóság példája a lenyűgöző olasz barlangnegyed

A kilencedik század óta lakott Sassi Olaszország szégyenfoltjaként híresült el az ’50-es években, ma azonban a kutatók és a várostervezők egyre inkább a fenntartható okosváros példájaként hivatkoznak rá.

A Materához tartozó, ősi kőnegyed 1993 óta szerepel a világörökségek sorában, mint a mediterrán térség legkiemelkedőbb, épségben megmaradt, a terepviszonyokhoz és az ökoszisztémához tökéletesen alkalmazkodó barlangtelepülése.

Matera tündöklése...

Sassi eleinte földbirtokosok, kézművesek és kereskedők, később pedig földművesek és pásztorok szorosan összetartó közösségének adott otthont, akik alkalmazkodtak a nagyrészt kopár, sziklás környezethez, és precízen gazdálkodtak az erőforrásokkal.

A kőházak télen és nyáron egyaránt elviselhető klímát biztosítottak, a házak mögött pedig barlangokat vájtak a puha mészkőbe, hogy legyen hol tárolni az élelmiszereket, de ott készítették az olívaolajat, a bort és a sajtot is.

A lakosok egyszerű, kőből faragott vízvezető- és -tározórendszert is létrehoztak, amely összegyűjtötte és megszűrte az esővizet.

A Palombaro Lungót, a város egyik nagy, 19. században épült ciszternáját be is lehet járni

A közösségi együttműködésre jó példa a kollektív, augusztusi crapiata-főzés, aminek hagyományát ma is tartják zenés-táncos fesztivál keretében. Ilyenkor a családok összeadták a megmaradt (saját termesztésű) zöldségeiket, jellemzően hüvelyeseket, amik egy családnak nem lettek volna elegendőek, de így összedobva megérte elkészíteni őket.

...és a barlangnegyed bukása

A hanyatlás akkor kezdődött, amikor Basilicata fővárosát 1806-ban Materából Potenzába helyezték át. Később az ipari forradalom következtében, a háztartási gépek megjelenésével egyre inkább funkciójukat vesztették a barlangok, ezzel párhuzamosan pedig,

Olaszország 1861-es egyesítésével megnőtt a hajléktalanok száma, miután a korábban az egyház tulajdonában lévő mezőgazdasági földeket elkobozták, így a bérlők kénytelenek voltak más lakhatást keresni.

A szálak összeértek, a sassiak pedig bérbe adták a barlangjaikat az újonnan érkezett családoknak.

A város így hamarosan túlnépesedett: a barlangokat egyre nagyobbra tágították, hogy még több bérlőt tudjanak elhelyezni, így viszont a falakat áttörték a vízszűrő ciszternákba. Végül már nem lehetett már tisztán tartani az esővizet, a higiénia leromlott, ami betegségekhez és számos halálesethez vezetett.

Az 1950-es években aztán a Marshall-terv keretében nagy házépítések kezdődtek Materában, így húszezer víz és áram nélkül nyomorgó lakost tudtak kiköltöztetni Sassiból, a városnegyed hírnevének helyreállításához azonban még legalább negyven év kellett.

Ma Sassi nagy részét butikhotelek, divatos éttermek, művészeti galériák, kortárs szobrászati múzeum és művészstúdiók uralják. Megjelenése azonban alig változott a kiürítés előtti idők óta.

A barlangok sok szempontból lenyűgöző képződmények, itt megmutatjuk, milyen sok oldaluk van. Itt pedig olyan házakat láthatsz, amelyek a barlangokhoz hasonlóan rejtőzködnek a kíváncsi szemek elől.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

 

olaszország | nagy sztori | barlang | laskások | Sassi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom