Mostantól sokkal könnyebben utazhatunk a magyarok két kedvenc úti céljára - vagy mégsem?

A schengeni övezet bővülésével elviekben minden eddiginél könnyebben érhető el ez a két, gyakran alulértékelt ország.

Az 1985-ben létrehozott schengeni övezet a vízummentes közlekedést és gyors határátlépést teszi lehetővé az Európai Unió tagállamai számára. Úgy tudni, naponta 3,5 millió ember lépi át az EU belső határait, ehhez pedig nemrégiben újabb két európai ország csatlakozott.

A Napospart

Március 31-én Bulgária és Románia is a schengeni övezet részleges tagjává vált, ugyanakkor a szárazföldi határellenőrzés egyelőre továbbra is érvényben marad a két országban, főként Ausztria illegális bevándorlással kapcsolatos aggodalmai miatt.

A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnaptól az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szüntették be a teljeskörű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi huszonnyolc schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek.

Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal,

amelyeket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek.

Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain - vagyis a görög-bolgár, a bolgár-román, illetve a román-magyar közúti és vasúti határátkelőkön - továbbra is ellenőrzik az utasokat.

Bulgária teljes schengeni csatlakozásának azonban az év végére be kell fejeződnie. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint ez mindkét ország óriási sikere, ami remélhetőleg pozitív hatással lesz a turizmusukra.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

Bulgária | románia | schengen

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram