Egyre inkább kerülik az utazók ezt az európai repteret, és a szomszéd országokból szállnak fel

A Schiphol az elmúlt években Európa egyik legforgalmasabb reptere volt, most már azonban a hollandok pénztárcája is megérzi a változást.

Hollandiában ugyanis átfogó környezetvédelmi intézkedések keretében majdnem harminc eurós (körülbelül 11 700 forintos) repülési adót vezettek be, ami miatt nagyon megdrágultak a repülőjegyek. Düsseldorfból, Kölnből, Weeze-ből és Brüsszelből is olcsóbban lehet repülni, ezt pedig sok hollandiai lakos kihasználja, különösen a májusi ünnepek idején.

A repülőtéren összességében több mint negyven százalékkal emelkedtek a díjak, amit a légitársaságok áthárítanak az ügyfelekre. Az utazók pedig az infláció és a magasabb megélhetési költségek miatt minden eddiginél jobban megnézik, hogy mire és mennyit költenek.

A VakantieDiscounter holland utazási irodánál például a májusi ünnepekre többen foglalnak repülőjegyet Hollandián kívüli, mint belföldi indulással, Düsseldorf pedig a repülőjegy-turizmus nagy nyertese. Erre az indulási állomásra szól ugyanis a jegyek harminchárom százaléka, míg a Schiphol harminc százalékon áll. Az iroda munkatársa szerint átlagosan huszonöt százalékkal olcsóbbak a jegyek a környező országokban, mint Hollandiában.

Más utazási irodáknál is hasonló tendenciák figyelhetők meg, és mint a Sunweb elmondta, a trend már tavaly elkezdődött. Ez részben a 2022 nyarán a Schipholon kialakult káosznak köszönhető, de hozzájárult a repülőtéri illetve repülési adók és a jegyárak emelkedése is.

Míg 2022-ben még csak az ügyfelek hét százaléka szállt repülőre a szomszédos országokban, addig ez az arány most huszonegy százalék, és arra számítanak, hogy az elkövetkező hónapokban tovább emelkedik, és eléri a huszonöt százalékot, mivel az árak az indulási időponthoz közeledve gyorsabban emelkednek Hollandiában, mint Belgiumban és Németországban.

A Schipholon így aztán idén várhatóan nem kell nagy sorokra számítanunk, a hollandok dolgát ugyanakkor nem könnyíti meg, hogy az ország egy másik reptere bezár.

(Forrás: NL Times, képek: Getty Images)

 

jegyár | árak | Amszterdam | hollandia | reptér

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram