Próbálta védeni a környezetet az egyik legnagyobb európai reptér, ez lett belőle

A holland kormány még 2022-ben jelentette be, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében korlátozni szeretné a Schiphol repülőtéren megforduló járatok számát. Eszerint már 2023-ban az évi ötszázezerről 440 ezer járatra korlátozták volna a gépek számát, csökkentve ezzel a zajterhelést és a kibocsátást is.

Több légi közlekedési szervezet is felemelte azonban a hangját a tervezett lépés ellen, úgy vélte ugyanis, hogy az gazdasági károkat okoz. Akkor annyit finomítottak a terven, hogy 2024 áprilisától 460 ezerre redukálták volna a járatok számát éves szinten, és csak 2025-re érték volna el 440 ezret.

Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak azonban még ez sem tetszett, a nyomásukra pedig a holland kormány az éves járatszám-csökkentésre vonatkozó tervét tavaly novemberben felfüggesztette.

Az újrakalibrálás szerint így 2024-ben 483 ezer járatra lesz kapacitás a Schipholon, ebből a nyári szezonban (március 31. és október 26. között) 293 ezer járat fordulhat meg ott, azzal a feltétellel, hogy a csúcsidőszakok terhelését enyhítik a légitársaságok. Mint közölték, az érintett légicégek beleegyeztek, hogy segítenek ebben.

A 2024-es nyári szezonban így a korábban tervezettnél 13 ezerrel több járat közlekedhet a Schipholon.

A KLM azt mondta, hogy a döntés lehetővé teszi, hogy folytassa a helyreállítást a járvány alatti rendkívül nehéz időszak után. Mint közölték, a stabil, kiszámítható működés létfontosságú az ügyfelek és az alkalmazottak számára, akik érthető módon ezt várják tőlük.

A repülőtér további tárgyalásokat folytat a légitársaságokkal, hogy felmérje, hogyan csökkenthető a járatok száma, különös tekintettel a reggeli csúcsidőszakra, amikor is óránként hatvannyolcról hatvanötre szeretnék redukálni a gépek számát. A téli szezonról (2024. október 27-től 2025. március 30-ig) 2024 folyamán később tárgyalnak majd.

A Schiphol egyébként a magánrepülőkre vonatkozóan is új intézkedéseket hozna, ha pedig oda vezetne az utunk, és sok időnk marad a járatindulásig, egy pillanatig sem kell untakozunk.

(Forrás: BTN Europe, képek: Getty Images)

környezetvédelem | limit | hollandia | járatszám | Schiphol repülőtér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom