Kitiltják a magánrepülőket Európa egyik legforgalmasabb repteréről

Hamarosan át kell gondolnia a terveit annak, aki magánrepülővel ugrana át Hollandiába.

A hírhedten forgalmas Schiphol repülőtér egy sor intézkedést javasol a légi forgalom csökkentésére, és egy csendesebb, tisztább és jobb rendszer kialakításására.

Reményeik szerint legkésőbb 2025-26-tól már nem indulhatnak innen és érkezhetnek ide magánrepülők, emellett éjfél és hajnali 5 óra között egyáltalán nem lesz forgalom, egészen reggel 6 óráig nem szállhatnak fel repülőgépek. Az éjszakai légiforgalom korlátozása évi tízezer éjszakai járattal jelentene kevesebbet, és az új kifutópálya terveit is elvetették.

De a Schiphol fókuszában elsősorban a magánrepülők állnak, mert azok utasonként aránytalanul nagy zajterheléssel és kibocsátással járnak:

a privát gépek akár tizennégyszer nagyobb szennyezést okoznak, mint a kereskedelmi repülők, és ötvenszer nagyobbat, mint a vonatok.

A Schipholról induló magángépek harminc-ötven százalékban olyan üdülőhelyekre tartanak, mint Ibiza, Cannes vagy Innsbruck, ahová rengeteg kereskedelmi repülő is indul Amszterdamból.

A reptér szerint a legnépszerűbb célállomásokra bőven rendelkezésre állnak menetrend szerinti járatok is.

A rendőrségi és mentőrepülők ugyanakkor az új rendszerben is ugyanúgy fel- és leszállhatnak majd, mint jelenleg.

A múlt hónapban a holland kormány bejelentette, hogy korlátozni szeretné a nemzetközi repülőforgalmat, hogy ezzel is csökkentse az ország szén-dioxid-kibocsátását. Ennek keretében a Schipolról induló járatok számát 500 ezerről 460 ezerre csökkentenék az idei téltől 2024 nyaráig. Több légitársaságok, köztük a KLM, a Delta és az EasyJet is visszautasította a javasolt korlátozást, és jogi eljárást indított a holland kormány ellen.

Belgium szintén szankcionálja a magánrepülőket, Franciaországban pedig a rövid távú járatokon van a fókusz.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

magánrepülő | tilalom | Schipol

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom