Csodálatos japán étterem bizonyítja, miért korunk egyik leginnovatívabb építésze Shigeru Ban

A papírépítészet feltalálója legújabb projektjében gyönyörűen házasította össze a nádtetőt kartoncsövekkel.

A japán Awaji szigetén épült meg a Farmer’s Restaurant nevű étterem, melyet nem kisebb építészt jegyez, mint maga Shigeru Ban. A díjnyertes építészt és stúdióját a Pasona Agri-Partners bízta meg az étterem megtervezésével, ahová az étterem körüli mezőkről jön a friss zöldség. A tervezés során Shigeru Ban egyszerre tisztelgett a hagyományos japán parasztházak előtt a nádtetős megoldással, valamint a vastag külső oszlopok is a régi japán vidéki házak vastag fáiból merítettek ihletet.

A letisztultnak mondható külsőhöz képest belépve egészen más világ fogad: a ciprusból épült házszerkezetet keresztül kasul kartoncsövek takarják be egyszerre futurisztikus és mégis régi időket idéző módon. Az építésznek ez az egyik legnagyobb papírcsövekből készült konstrukciója.

Shigeru Ban egyébként építészeti munkásságát egész életében segítségként fogja fel azok számára, akik arra a leginkább rászorulnak.

Rendszeresen fölkeres természeti vagy emberi katasztrófa sújtotta helyszíneket, annak érdekében, hogy a fennálló hajléktalanhelyzetet javaslataival intelligens, ideiglenes hajlékokkal támogassa.

Ezek az átmeneti szállások hulladékanyagból (leginkább papírból) vagy újrahasználható eszközökből készülnek, minimális anyagi költségből.

Szívesen elteáznánk itt egy hideg téli délutánon!

(Fotók: Hiroyuki Hirai)

japán | nagy sztori | étterem | dizájn | shigeru ban

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom