Ezek a csodák fogtak meg minket leginkább az idei svájci óraexpón

Az egyik legnagyobb óraexpó, órabemutató show az SIHH. A január 14-17. közötti Salon International de la Haute Horlogerie Genève-n a svájci óraipar egyik fele mutatja be az aktuális újdonságait, ide szervezi látványos modellbemutatóit. Az óraipar másik fele pedig a tradicionális, márciusban megrendezendő bázeli expóra, a Baselworldre tartogatja az érdekességeket. 

Hatalmas, épület méretű standok, gyönyörű hostessek, – többnyire – felkészült értékesítők és termékmenedzserek, jól öltözött gyűjtők, kereskedők, és maga a svájci luxus miliője lengi körül ezeket az expókat. Nem is standok, inkább épületek az épületben azok a monumentális műalkotások, ahol a gyártók a szakmabelieket fogadják. Hogy milyen ez újságírói szemszögből, itt már hosszasan kibeszéltük, most fókuszáljunk arra, ami egy órakedvelő szemszögéből igazán érdekes:

az újdonságokra.

Az SIHH-en kiállító gyártók többsége felsőkategóriás, és bár nem egyetlen modellt mutat be egy cég, az újdonságok jelentős része nem a kiemelkedő eladási statisztikákat segíti, hanem mint erőfitogtatás, megmutatja, mire képes az adott cégcsoport vagy manufaktúra. Vegyük sorba a csodákat, amiket bemutattak az idei expón!

H. Moser & Cie. Swiss Alp Watch Concept Black 

A H. Moser & Cie. a svájci óraipar üde színfoltja. Tréfának is tekinthető ötletes darabjaival görbe tükröt mutat az iparnak, mindeközben szakmailag is kiemelkedő darabokat alkot. Az SIHH-en bemutatták a kifejezetten meghökkentő növényórájukat, valamint a Swiss Alp Watch Concept Blacket, amely úgy mutatja az időt, hogy nem mutatja. Mutató nélkül kell megtudjuk, mennyi a pontos idő.

A működése annál klasszikusabb. Az egyik legnemesebb és legdrágább komplikációt használja, a percütőt. A tok bal oldalán levő gomb megnyomására az óra teljesen mechanikus áttételeken keresztül szó szerint elüti a pontos időt. Tény, hogy a telefonunkról gyorsabban leolvassuk, minthogy elüsse a 11 órát, a három negyedet, majd 14 percet, mondjuk 11:59-kor.

A Swiss Alp Watch egyébként is az Apple Watch teljes kifigurázása amolyan svájci módon, így a forma itt sem változott.

A 46x40 milliméteres tok pedig divatosan nagy. Árat nem tudunk, egyelőre titkolózik a cég.

Girard-Perregaux Bridges Cosmos

A legtöbb óra esetében a számlap betölti az óra elejét. Amikor halmozódnak a látványos komplikációk és elemek, a klasszikus számlap mérete csökken, az extrák pedig egyre több helyet foglalnak el.

Ilyen a Girard-Perregaux extrém alkotása is. A kicsinyített számlap alatt két földgömböt látunk, amiből a három óránál elhelyezett azt mutatja, hogy az aktuális időzónában éppen éjszaka van vagy nappal, a bal oldali, 9 óránál pedig az égboltot, rajta csillagképpel. Ez a gömb 23 óra 58 perc és 4 másodperc alatt megy körbe – ilyen hosszú valójában egy nap. Hat óránál a teljesen nyitott számlapon láthatjuk a tourbillont, ami gyakorlatilag az óra lelke. A felhúzás, és az idő, valamint a gömbök állítása a többi funkcióhoz hasonlóan szokatlan: a hátlapon találunk kulcsokat, amelyekkel külön-külön tudjuk ezeket állítani. A tok titánból készült, a felülete gyöngyszórással érte el végleges formáját; 48 milliméteres, így vagy vastag csukló, vagy kiemelkedő egyéniség kell, hogy jól álljon. Az ára még nem publikus, izgatottan várjuk.

Panerai Carbotech Marina Militare 47mm

A Panerai nem látványos komplikációkkal híresült el, hanem klasszikus stílusával és robusztusságával. Noha napjainkban marketingnehézségekkel, történelemtagadással küzd a pr- osztály a termékfejlesztésen rengeteget túlórázhatnak. Tavaly is bemutattak érdekes megoldásokat, idén viszont az anyaghasználattal akartak kitűnni. A Carbotech a saját fejlesztésű érdekességük, ami gyakorlatilag szénszál és  PEEK (Polyether Ether Ketone) keveréke.

Ettől lesz könnyű, ellenálló és rendkívül érdekes textúrájú a tok. A Marina Militare típus még limitált is (PAM00961) harminchárom darabra.

Az igazi érdekesség a Carbotech tok mellett nem az in-house P9010-es szerkezet, vagy a militaryzöld szíjhoz passzoló indexek és mutatók, amelyek a Paneraihoz híven őrülten világítanak a sötétben, hanem az, hogy a limitált darabok mellé extra meglepetés tartozik: az olasz harcibúvárokkal, a Comsubinnal gyakorlatozhatunk együtt, ha már az ő logójukkal fémjelzett különkiadást választottuk. A többi idei limitáció mellé is érkezik extra ajándék: a Mike Horn különkiadáshoz arktiszi túrát kapunk Mike Hornnal, a Guillaume Néry változathoz pedig Francia-Polinéziába utazhatunk búvárkodni és bálnákat lesni a szabadtüdős merülés rekorderével, as himself.

Christophe Claret Angelico

Hatvanhét millió forintnak megfelelő svájci frankért, tehát az Haute Horlogerie világban már-már potom pénzért kaphatunk egy annyira egyedi órát, ami bármikor menőbb, mint egy Richard Mille. Amitől igazán érdekes, az a szerkezet és ezáltal a számlap, tehát az egész óra megjelenése. Oldalakon keresztül lehetne részletezni, mitől olyan izgalmas, de a lényeg a kiegyenlítő csiga – ezzel már részletesebben foglalkoztunk itt. A két kiemelkedés, amit a számlap felső felén látunk, az óraipar egyik válasza arra, hogy egy átlagos óraszerkezetben a főrugó – tehát, ami az energiát tárolja – nem tudja elejétől a végéig egyenletesen leadni. Erre az egyik megoldás a kiegyenlítő csiga, ami jellemzően láncos, tehát az egyik oldalon feltekert lánc tekeredik át a másik oldalra, lineáris energialeadás mellett. Itt viszont nem lánc, hanem egy Dyneema nanofibernek elnevezett speciális fonal feszül meg.

A másik különlegesség pedig a szokatlantól eltérő és kifejezetten nagy, tizenhat milliméteres tourbillon, ami alapvetően a gravitáció okozta járáseltérés kiküszöböléséért felelős, bár napjainkban inkább már csak technológiai csimborasszó.

Két időzónát láthatunk egyszerre: ezeket nem mutató mutatja, hanem egy kis ablakon keresztül, a tárcsára festett számok (hasonló, mint a megszokottabb órák esetében a dátumkijelzés), a percet pedig egy apró, a számlap széléig kitolt, első ránézésre lebegő mutató tudatja velünk.

A 45,5 milliméteres átmérő és közel 18 milliméteres vastagság már a hordhatóság határait súrolja, de az tény, hogy ennek az órának nem feltétlenül kell megbújnia az ingujj alatt.

Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon Westminster Perpetuel

Nagyon sok óra bekerülhetett volna ebbe a felsorolásba, és véres harc folyhatna az első helyért, viszont most, nekünk a Jaeger-LeCoultre a show sztárja, és nem a kétszázhúsz milliós árcédula, hanem a funkciók és a kialakítás miatt. A számlap és a körülötte futó vésett dátumtárcsa kialakítását már ismerhetjük az SIHH előtt pár nappal bemutatott Master Ultra-Thin Moon Énamel példájából. Kézzel gilosált, zománcfestékkel bevont számlap, igényesen vésett/mart dátumtárcsa. Hat óránál a szerkezet lelke a speciális gyrotourbillon, amelynek a szerepe, hogy a gravitáció szerkezetre gyakorolt hatását ne csak egy irány esetén kompenzálja – mint egy általános tourbillon –, hanem gyakorlatilag az összes pozícióban. Rendkívül összetett, komplikált, finom megoldás, amiben a JLC élen jár, ez már nem az első modell, ahol gyrotourbillont használnak.

Már ettől is különleges lenne, két plusz funkció teszi viszont igazán egyedivé. Az egyik az öröknaptár, amely a hét napját, a hónapot és az évet a számlapon elhelyezett apró ablakokban mutatja, a dátumot pedig az említett vésett, számlap körüli tárcsán mutatja egy plusz mutatóval. Külön figyelmesség, hogy a mutató a tourbillont gyakorlatilag átugorja.

A másik különlegesség pedig a percütő. Ahogy a Mosernél is, itt is ki kell emeljem, hogy a legszebb és legromantikusabb komplikáció, ami karórában előfordulhat.

A JLC ezt megfejelte még azzal, hogy a gomb megnyomására a pontos idő elütésébe a Big Ben harangjátékát is becsempészi, ezzel pedig már tényleg jóval több, mint egy mezei percütő.

Kifejezetten hordható méret, 43 milliméter átmérőjű, és éppen vékonyabb 15 mm-nél. A caliber 184-es szerkezet mindkét irányból egy mestermű, nem érdemes egy piros lámpánál rápillantani, mert biztosan elidőzünk felette.

Az SIHH tehát nem az alsó és középkategória rendezvénye, sokkal inkább az órakészítés magasiskoláját, a Haute Horlogerie-t képviseli. Megtalálhatóak persze a Jaegernek, Mont Blanc-nak, Cartier-nek alapmodelljei is, már amennyire ezek alapnak számíthatnak, de az SIHH-en nem ezt érdemes keresnünk. A pénztárcabarát márkákat és típusokat, valamint az Haute Horlogerie további képviselőit majd márciusban, a sokkal vegyesebb összetételű Baselworldön láthatjuk.

További hírek az SIHH-ról itt.

A cikk szerzője a Kronometer.hu alapítója, további remek órás cikkekért érdemes náluk, az órák világában körülnézni!

H. Moser & Cie. Swiss Alp Watch Concept Black | Christophe Claret Angelico | svájci óra | Panerai Carbotech Marina Militare | óraexpó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom