Koreai dzsesszzenészek kápráztatják el a magyar közönséget májusban Budapesten

A koreai zeneipar termékei már nem ismeretlenek hazánkban. Legyen szó K-popról, sorozatok vagy filmek betétdalairól, biztos fel tudunk idézni legalább egyet.

A SINNOI formáció május 10-i koncertje nem csupán elhozza hozzánk a koreai dzsessz műfaját, hanem egy nemzetközi csereprogram kezdete is a két ország dzsesszmuzsikusai között. Az idén hároméves JazzFest Budapest, valamint a nagy hírű dél-koreai Jarasum Jazz Fesztivál együttműködésének mérföldköve, melyet több kölcsönös fellépés is követ majd az év során.

A zenei partnerség első állomásaként idén május 10-én 19 órakor a Trafóban a SINNOI együttes lép színpadra, amely a hagyományos koreai zene (gugak) és a dzsessz ötvözésével új utakat nyitott a koreai zenei életben. Az együttműködés folytatásaként idén októberben a Jarasum Jazz Fesztiválon a Nagy Emma Quintet különleges dalaival mutatkozik be a távoli ország hallgatóságának.  Novemberben pedig országszerte koreai formációk lépnek fel, hogy elkápráztassák a magyar közönséget.

"A Koreai Kulturális Központ kulturális híd a két ország között, és ez az együttműködés a dzsesszzene műfajában egy új kapcsolódási pont a Koreai Köztársaság és Magyarország között" – mondta a kezdeményezés kapcsán Yu Hye Ryong, a budapesti Koreai Kulturális Központ igazgatója.

A koreai dzsesszzene új útja

„A SINNOI egy csodálatos meglepetés. Csak figyeljük, ahogy ez az egyedülálló zenekar a következő évtizedben világszerte életben és virálisan is terjedő kultikus jelenséggé válik” – véli Max Reinhardt (Soho Radio).

A dzsessz, a koreai tradicionális zene és az elektronikus hangzás egyedülálló kombinációja hozza létre a SINNOI hangzását, amely valóban eredeti és kivételes azáltal, hogy

elmossa a műfajok közötti határokat és integrálja a különböző elemeket egymással.

A SINNOI oszlopos tagjai a koreai dzsessz színtér meghatározó jelenségeként ismert Wonsool Lee nagybőgős, valamint Bora Kim, aki a Gyeonggi tartományi népdal (Gyeonggi minyo) és a klasszikus koreai ének (jeongga) világában egyaránt otthonosan mozog. A formáció az elektronikus hangzás művészével, Godammal, valamint a koreai bambuszsíp (piri) mesterével, a 2023-ban újonnan csatlakozott Nayeon Leevel egészül ki, aki piri- és taepyeongso játékának mestere. Az együttes a tradicionális koreai ének, a piri, a dzsessznagybőgő, valamint az elektronikus zene jellegzetességeinek kombinálása révén a műfajok határait elmosó, új zenei hangzást hozott létre, amely mérföldkövet jelent a kortárs koreai zenében.

A „sinnoi” vagy más néven „sinawi” kifejezés eredetileg olyan hangszeres zenekari műfajt jelöl, amely az egyik legrégebbi koreai zenei formára, a sámánzenére vezethető vissza. Ez a műfaj elsősorban a hangszerek eltérő zenei ismertetőjegyei közötti harmónia elérésére helyezi a hangsúlyt. Ahogy a neve is mutatja, a SINNOI formáció célja, hogy új zenei variációkat alkosson meg a hagyományos koreai zene, a dzsessz és az elektronikus hangzás három építőeleméből.

A koncert a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Koreai Kulturális Központ és az NKA támogatásával, valamint a Jarasum Jazz Festival partnerségével valósul meg.

(Fotók: SINNOI)

jazz | sinnoi | koncert | trafó

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom