Zárnak a sípályák, keresztbe tesz a szezonnak a meleg tél

Ősszel még azt hihettük, az emelkedő rezsiáraktól kell a leginkább tartaniuk a sípályáknak. Mostanra azonban kiderült, egy még ennél is kevésbé kivédhető veszély fenyegeti a lejtőket.

Franciaországban például a karácsony utáni időszak 1997 óta a legmelegebb volt, különösen magas hőmérséklettel, amely hét-nyolc fokkal haladja meg a szezonális átlagot. Salzburg környékén már legalább egy hónapja nem láttak havat, Svájcban pedig rekordmeleg volt, húsz fokot is mértek.

Franciaországban a sípályák mintegy fele bezárni kényszerült, a Vogézekben és a Jura-hegységben a pályák kevesebb mint negyede tart nyitva. Néhány üdülő próbál alkalmazkodni a megváltozott helyzethez és alternatív programokat kínál, a Vogézekben található La Schlucht üdülőhely például

a síelők helyett a túrázókat várja a felvonóival,

pedig általában náluk a karácsony és az újév közötti hét a legerősebb a szezonban.

Az elzászi Lac Blanc környékén minden lejtő zárva, a látogatókat a hó nélkül is működő tobogán-pályára irányítják. Más európai síüdülők is kénytelenek profilt váltani legalább ideiglenesen: van, ahol drótköteles csúszást, biciklizést és gokartozást kínálnak a vendégeknek, akik máskor a hó miatt érkeznek oda.

Franciaország 250 sípályájából mindössze ötven található nagy magasságban, vagyis 1500 méter felett.

A mostanában tapasztalható meleg idő pedig aggodalomra ad okot az alacsonyabban fekvő terepek jövőjével kapcsolatban.

Ha eddig eretnek dolognak számított inkább a szálláson maradni síelés helyett, ezután talán a hegyi házakhoz is másképp viszonyulunk majd.

(Forrás: Independent, képek: Unsplash)

globális felmelegedés | bezárás | franciaország | | sípálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom