A valaha volt legmelegebb februárt éljük, Európa síközpontjai sorra zárnak be

Európa nagy síközpontjai tárt karokkal várnák a téli sportok szerelmeseit, akiket azonban a kivételesen enyhe tél és a rendkívül meleg február miatt elképesztően alacsony hószint vár. Franciaország, Ausztria és Bosznia síterepeit a hófödte csúcsok helyett a csupasz hegyek jellemzik.

Mely európai síterepeket érintette leginkább az alacsony hószint?

A népszerű francia üdülőhelyen, az Alpokban található Saint-Colomban-des-Villards-ban teljesen leálltak a sífelvonók. Ez annak köszönhető, hogy a februári átlaghőmérséklet 4 Celsius-fok volt, de a hőmérő higanyszála felkúszott akár 13 Celsius-fokig is.

Amikor még volt hó a francia hegyekben

Délebbre, a Pyrenees Atlantiques-i Artouste síparadicsomban hasonló helyzettel kell szembesülni, a terület ugyanis átmenetileg zárva van. A sífelvonók mellett pályafenntartó gépek sorakoznak, de ezek szintén nem üzemelnek. Ausztriában a tiroli Mutterer Alm is bezárt, az Innsbruckra és a Karwendel-hegységre nyíló kilátásáról híres síterepben is idő előtt ért véget a szezon.

A hőmérséklet-emelkedés különösen fájdalmas Boszniában.

Negyven évvel ezelőtt Szarajevó adott otthont a téli olimpiának, idén pedig a hóhiány miatt a női sí Super G Európa-kupát is kénytelenek voltak törölni.

Miért nem használják a hóágyúkat?

Számos síterepen nemcsak a sífelvonók nem üzemelnek, hanem a hóágyúk sem. Ezek bevetése ugyanis szintén függ a hőmérséklettől.

Mesterségesen előállított hóval sem lehet ugyanis túlságosan magas hőmérséklet esetén feltölteni a pályákat.

Így járt az olasz Terminillo-hegyen működő síterep is, ahol alapvetően a havazás és a hideg hőmérséklet februárban nem szokott problémát okozni 2217 méteres tengerszint feletti magasságon. De Svájcban, a Leysin sípályáin is mozdulatlanok voltak a legmelegebb februári napokon a hóágyúk.

Ennyi volt a síszezonnak Európában?

Soha nem volt még ennyire meleg a február, mint idén, a klímatudósok pedig a bolygó gyorsuló felmelegedésére figyelmeztetnek. A "nagy olvadás" jellemző lesz a sípályákon is. Az El Nino okozta meleg hőhullám után az El Nina-nak kellene jönnie, ami hideg áramlatokat hozna Európába. Abban pedig, hogy hamarosan ez meg is érkezik, a síelők reménykednek a legjobban.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

meleg | | globális felmelegedés | síszezon | olvadás

FOLYTASD EZZEL

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Egy utazási szakértő elárulta, mi az a két leggyakoribb hiba, amit a repülőn alvásnál elkövetünk

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom