Az iparosodás előtti világ emlékét őrzi Skócia elbűvölő fekete falva

A Külső-Hebridákhoz tartozó Lewis-sziget nyugati partján található Garenin (gaelül Gearrannan) különleges látványossággal büszkélkedhet. Kicsi, fekete terméskőkunyhói a sziget egy letűnt korszakának állítanak emléket.

A Hebridák, a Skót-felföld és Írország partvidékén évszázadokon át ezek az egyszobás házikók nyújtottak menedéket az embereknek a vad észak-atlanti időjárás elől. Ide költöztették be az állataikat is, amelyeket csak egy paraván választott el a lakótértől.

Az épületek dupla, szárazon rakott kőfalból állnak belül döngölt földpadlóval, rajtuk nádtetővel.

A szoba közepén tűzhely adott meleget, de mivel kémény nem volt, a füst a tetőn távozott, amennyire tudott. Talán azért ragadt rajtuk a kunyhókon a fekete ház elnevezés, mert a füst feketére színezte a falaikat.

Gearrannan házai a 19. század végén épültek, és csak 1945 és 1965 között vezették be hozzájuk a folyóvizet és a villanyt is. A ’70-es évekre azonban már el is hagyták a falut a megmaradt idős lakók, hogy modernebb, kevesebb karbantartást igénylő házakba költözzenek. Úgy tűnt, hogy a települést ezután elnyeli az enyészet, 1989-ben azonban egy helyi alapítvány úgy döntött, felújítja és megőrzi ezeket a történelmi épületeket, melyeket az ott élt családokról neveztek el.

Az egykori falu így most afféle skanzenként működik, ahol a látogatók kedvükre barangolhatnak akár idegenvezetővel, akár egyedül, és ízelítőt kaphatnak abból, hogyan éltek ott az emberek. Bepillanthatnak az arrafelé hagyományos mesterségnek számító szövés műhelytitkaiba, a kávézóban helyi finomságokat kóstolhatnak, sőt, akár meg is szállhatnak a négy, erre a célra kialakított ház valamelyikében.

Azért sem érdemes elsietni innen, mert a környék szintén bővelkedik látnivalókban. A falu közelében található például a Carloway textilgyár, a három közül az egyik helyszín, ahol a híres, Hebridákon jegyzett Harris Tweed gyapjú készül, de a látványos tengerpart önmagában is megér egy sétát.

Carloway azonban egy másik érdekességet is rejt, a szintén szárazon rakott kőből épült Dun Carlowayt. Ez az úgynevezett broch meglepően jó állapotban őrződött meg, és bár időszámításunk szerint száz körül épült, még mindig közel áll eredeti magasságához, ami közel kilenc métert tesz ki.

Skóciában a vaskorban születtek az első ilyen tornyok, melyek jellemzője, hogy a két koncentrikus fal között lépcső kanyarog,  amely mellett kis cellákba és galériákba lehet belépni. Az épületek eredeti funkcióját homály fedi.

Ha pedig már itt járunk, ne hagyjuk ki a Stonehnege-nél is idősebb callanishi álló köveket, amelyek nagyjából ötezer évvel ezelőttre datálhatók, ingyenesen látogathatók, és amelyeket akár meg is érinthetünk.

Skóciában egyébként is nehezen találni olyan helyet, ahol ne lenne tapintható a történelem, de mind közül ez az öt kiemelkedik.

(Forrás: Atlas Obscura, Scots Magazine, képek: Getty Images)

történet | utazás | callanishi álló kövek | Külső-Hebridák | Carloway textilgyár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom