Ezekkel a trükkökkel lesz mindig tökéletes a sörhab

Egy korsó hideg sör semmihez sem hasonlítható, különösen akkor, ha nem túl sok, de nem is kevés krémes hab van a tetején. De vajon mi okozza a habzást és hogyan érhetjük el a tökéletes állagot? Ennek jártunk utána. 

A sörhabot az italban lévő, főzési folyamat során keletkező szén-dioxid okozza, amely a sörfőzéshez használt élesztő melléktermékként jön létre a sör erjedése közben. Amikor a sört palackozzák vagy dobozba adagolják, a szén-dioxid felhalmozódik és nyomás alá kerül. A csapolás vagy a pohárba öntés során a gáz megpróbál kiszabadulni a szűk térből, a

felszínre emelkedve pedig sűrű, krémes habot hoz létre.

Így lesz tökéletes a sörhab

A sörhab akkor lesz tökéletes, ha 45 fokos szögben öntjük a pohárba és akkor egyenesítjük csak ki, amikor az már félig megtelt. A megfelelő mennyiségű hab másik kulcsa az, hogy makulátlan pohárba kerüljön a sör, a vegyszerek, az italmaradékok ugyanis túl kevés habot eredményezhetnek. Mindemellett a pohárfajta is befolyásolja, vannak olyanok, amelyek megkönnyítik a habképződést és vannak olyanok is, amelyek megnehezítik.

Természetesen arra is ügyelni kell, hogy a pohárba öntés előtt a sör megfelelően hideg legyen.

A meleg ital extra habot képez, így könnyedén előfordulhat az, hogy a korsóba több hab kerül, mint sör.

Hogyan befolyásolja a hab a sör ízét?

A szén-dioxidon kívül a sörhab élesztőt, komlót és fehérjét is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kellően illatosnak, aromásnak kell lennie. Az esszenciája tulajdonképpen az adott sör összetevőinek. A sörhab sűrű, krémes vagy vizes érzetet kelthet, ez pedig végső soron a teljes sörről alkotott képünket is befolyásolja.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

trükk | sörhab | praktika | tipp | sör

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa