Ezért fontos, hogy felhúzzuk az ablaksötétítőt, amikor a repülő ereszkedni kezd

Amikor a repülőgép leszállásra készül, a légiutas-kísérők mindig megkérik az ablaknál ülőket, hogy húzzák fel a sötétítőt. De miért olyan fontos, hogy ezt megtegyük?

Bár ez  a lépés jelentéktelennek tűnik, mégis nagy segítség lehet vészhelyzet esetén. Ha például a leszállópályán tűz üt ki, füst van, fontos, hogy az utasok gyorsan meg tudják állapítani, melyik a legbiztonságosabb menekülési útvonal, és így mielőbb el tudják hagyni a gépet.

Szóval ez az aprónak tűnő előírás abban segít az utasoknak és a személyzetnek, hogy minél jobban tudjanak tájékozódni, ha bármilyen vészhelyzet lépne fel leszállás közben.

Fontos, hogy az utaskísérő és az utasok is minél pontosabban felmérhessék a térbeli helyzetet, hogy tudják, merre induljanak.

De van egy másik ok is: ha a repülőnek kényszerleszállást kell végrehajtania és utasokat kell kimenteni, szintén sokat segíthet, ha a mentőegységek belátnak az ablakon, és rögtön képet kapnak a benti helyzetről.

Ugyanakkor így az utasok gyorsabban hozzászoknak a kinti fényviszonyokhoz, ezt a célt szolgálja a fények lekapcsolása is.

Mindennek teljesen ellentmond az a koncepció, mely teljesen száműzné az ablakokat a gépekről. Úgyhogy addig érdemes ablak mellé ülnünk, amíg lehet, különösen influenzaszezonban.

(Forrás: Express, képek: Getty Images)

sötétítő | leszállás | landolás | repülő | ablak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom