Itt vár Budapest legkülönlegesebb szusiválasztéka 

Friss, autentikus, ugyanakkor egyedi szusimenüt készített a tavaszra a luxusszálloda étterme.

A tavasz beköszöntével debütált a Spago by Wolfgang Puck Budapest szusimenüje Tetsu Yahagi a Wolfgang Puck Fine Dining Group kulináris fejlesztési igazgatója és Szántó István vezető séf közös munkájának köszönhetően. A legfrissebb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokból megálmodott menü a japán konyha legjavát tükrözi  közérthető módon.

Tetsu Yahagi, aki több mint harmincéves tapasztalattal rendelkezik a szusikészítés művészetében, a legelismertebb japán mesterszakácsoktól tanult és jelenleg tizenegy étterem kulináris koncepciójáért felel világszerte. Minden fogásában részletekre figyelő kreatív szemlélet és ínycsiklandozó ízkombinációk jelennek meg. Wolfgang Puck Master Cheffel összefogva Tetsu Yahagi olyan menüt alkotott, amely a japán konyha legjavát tükrözi. Ők ketten mindig szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy felemeljék a világ kulináris színvonalát és most Magyarországon, a Spago vezető séfjével, Szántó Istvánnal közösen olyan szusimenüt alkottak, amely közérthető, de mégis autentikus fogásokat tartalmaz a magyar közönség számára.

Alapanyagok a világ minden tájáról

A koncepció célja az volt, hogy a Spagóban elkészítsék az eredeti japán szusit a lehető legjobb minőségű, legfrissebb halakból, de mindenképpen a Spago-koncepció keretein belül maradva, hogy az itteni közönség számára a lehető legélvezetesebb legyen. Wolfgang Puck szakmai iránymutatásával sokkal nemzetközibb, sokkal érthetőbb módon készítik a szusifogásokat, amellett, hogy az alapanyagok és a technikák a tradicionális vonalat követik.

Az étlap két részre oszlik, hiszen a hagyományos szusitekercseken kívül egyedi és kreatív opciók is megtalálhatók a menüben frissen marinált fogások címen.

A kínálat bővelkedik olyan fogásokban is, melyek a világ más Spago éttermeiben már nagy sikert arattak. Ilyen a Hawaii-ról érkezett fésűkagyló ceviche pácolt zöld papajával és thai csili-fokhagyma szósszal, vagy a szintén a szigetről érkezett Kalifornia tekercs tarisznyarákkal, masagóval és avokádóval. – Személyes kedvencem a sok közül a kellően pikáns, vibráló hamacsi sashimi szecsuán marináddal, de nehéz ellenállni a lazac rollunknak is, amit házi ponzuval kínálunk. – mondta Szántó István vezető séf. – A fogások friss és kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, a hozzájuk felhasznált halak pedig mind más-más forrásból származnak. A fésűkagyló a japán partokról, a lazac Skóciából, az aranydurbincs Olaszországból, a tonhal pedig srí lankai fogásból érkezik hozzánk. Mind egyedi tálalásban kerül az asztalokra.

Az új menühöz egyedi tálalás is készült

A szusi mellé széles szakéválasztékkal is készült az étterem, melyeket kézzel készített poharakból kínálnak. A Szabó Ádám keramikus által készített egyedi poharak húsz-harminc különféle színben érhetők el, és minden vendég ki tudja választani az ízlésének megfelelőt. Az egyik legkiválóbb magyar keramikus nemcsak poharakat, de teljes étkészletet álmodott meg a szusimenü mellé, ami így igazán komplex élményt nyújt fogyasztójának. – Étterembe nemcsak fizikai értelemben vett ételért járunk, hanem olyan komplex élményért, ami a lelkünket is táplálja. Az edényválasztás új szintekre emelheti, de akár tönkre is teheti ezt az élményt. A tányér éppolyan fontos eleme ennek a sok-sok összetevős receptnek, mint a makulátlan tisztaság, a kedves személyzet, az alapanyagok minősége vagy a séf személyisége – mondta Szabó Ádám.

A keramikus művész immár másfél éve dolgozik szorosan együtt a Spago by Wolfgang Puck csapatával. – A szusi és a hozzá kapcsolódó szaké edényeiben nagyon fontos volt, hogy minden egyes tárgynak egyedi, más és más karaktere legyen. Úgy gondolom, ahogy mi sem vagyunk egyformák, úgy az edényeink is legyenek különbözőek. Tetsu-val nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, mivel egy japán égetési technikát, a magas hőfokú fatüzes kerámiaégetést használom árulta el Szabó Ádám.

– A japán kultúrában a látványon túl kiemelt szerepe van a tárgyak tapintásának, taktilitásának, anyagi minőségének. Igyekeznek a komplett érzékelésünkre hatni, illetve ebben harmóniát teremteni. Tetsu külön kérése volt, hogy a szakés csészék különböző finomságú, formájú és vastagságú anyagokból készüljenek. Egészen más élmény egy vastagabb, zárt formájú, durvább anyagú kőedényből inni, mint egy nyitott, selymes porcelán csészéből. Az volt a cél, hogy a vendég megtapasztalhassa ezeket a különbözőségeket.  A természetközeliség az edények tervezésénél is fontos szempont volt. Az egyik tányér a hegyek között elterülő tó, a másik a földeken elolvadó hó látványát idézi. A tökéletlenség szépségét ünneplik ezek a tárgyak.

 

választék | japán | spago budapest | wolfgang puck | menü | tetsu yahagi

FOLYTASD EZZEL

A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom