Van egy ország, ahol messzemenő következményei lettek annak, hogy egyszer átállították az órát

Spanyolország elhíresült arról, hogy hosszúra nyúlik náluk a nap: délután kettőkor ebédelnek, a munka gyakran este hét után ér véget, a vacsora pedig legkorábban fél kilenckor kezdődik, és sok étterem csak jóval éjfél után zár be. Azonban nem volt ez mindig így.

Az egész kérdéskör akkor került újra a fókuszba, amikor Yolanda Diaz munkaügyi miniszter heves vitákat kiváltva, munkajogi okokból felvetette, hogy zárjanak korábban a vendéglátóhelyek.

A munkaügyi változtatásoknak bizonyára nagyon is helye lenne, mert a spanyolok egy kicsivel többet dolgoznak, mint az európai átlag, heti 37,8 órát, ugyanakkor sokkal kevesebbet alszanak, mindössze 7,13 órát. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy Spanyolország termelékenységi szintje elmarad a többi országétól. Mint Marta Junqué, a barcelonai Időhasználati Intézet munkatársa elmondta, minél tovább marad valaki a munkahelyén, annál kevésbé lesz produktív.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy régen nem csúszott el ennyire a munkaidő: a nagyszülei ugyanúgy dolgoztak, mint mindenki más. Felkeltek, amikor kisütött a nap, és abbahagyták a munkát, amikor besötétedett. Most gyakran még sötétedés után is dolgoznak a spanyolok.

Junqué szerint az idő eltolódása egyetlen emberre vezethető vissza: Francisco Francóra, Spanyolország katonai diktátorára, aki 1936 és 1975 között volt hatalmon. A második világháború alatt megváltoztatta Spanyolország időzónáját, hogy igazodjon szövetségesééhez, Németországéhoz. Akkor minden egy órával előretolódott, és ez azóta sem változott. (Spanyolország most ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország, miközben egy órával kevesebbnek kellene lennie.)

Ugyanabban az időzónában kellene lennünk, mint Lisszabon vagy London. Ehelyett télen a berlini idő szerint élünk, nyáron pedig szinte Isztambullal játszunk egy ligában

– mondja a szakember.

A napi ritmust ráadásul megbontja a szieszta is. Az elnevezés a latin sexta szóból ered, és arra utal, hogy a hajnal utáni hatodik órában, ami nagyjából délre esett, amikor tetőzött a meleg, a mezőgazdasági munkások megálltak pihenni.

Legutóbb 2016-ban volt már rá példa, hogy vissza akarták állítani az órákat a greenwichi időre, de ez nem valósult meg, most pedig a munkaórák csökkentésével és rugalmasabbá tételével operálnának. A vendéglátóiparban azonban ezt nem lesz könnyű keresztülvinni, mert a spanyolok kilenc-tíz körül ülnek asztalhoz, és onnan nem egykönnyen állnak fel.

Ha te is étterembe ülsz Spanyolországban, ezt a két hibát ne kövesd el.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

spanyolország | szieszta | nyitvatartás | időzóna | idő

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram