Végre gyorsvonat kötheti össze Spanyolországot és Portugáliát

A Renfe spanyol vasúttársaság azt tervezi, hogy hamarosan közvetlen járatokat indít Madridból Lisszabonba és Portóba.

Újra aranykorát éli a vasúti közlekedés Európában, sorra számolunk be a Roadsteren is az új, országokat és ikonikus városokat összekötő vonalakról. Most pedig arról szólnak a hírek, hogy hamarosan gyorsvonat köti össze Spanyolországot és Portugáliát.

A The Man in Seat 61 vasúti portál úgy tudja, a spanyol Renfe hálózatbővítési listáján előkelő helyen szerepel egy Madridot Lisszabonnal és Portóval összekötő járat indítása.

Mint ismert, 2020-ban már tervbe vették a Madrid-Lisszabon járat bevezetését, azonban akkor ezt az elképzelést törölni kellett. Portugália amúgy is elmaradottnak számít a gyorsvonatok területén, az első ilyen vonala 2024-ben fog elkészülni, akkor a nagy sebességű járatnak köszönhetően

két órával lerövidülhet az utazási idő Badajoz és Lisszabon között.

2027-re a Renfe azt tervezi, hogy az Atlanti-óceán partján is indít majd járatokat, hogy összekössék a nagyobb portugál városokat Madriddal. Ez az ötlet jelenleg még kidolgozás alatt áll; úgy tudni, a megvalósításához 15 millió euróra lenne szükség, amit infrastruktúra-fejlesztésre kellene fordítani.

Van azonban még néhány probléma, ami áthidalásra szorul. Ilyen például az, hogy a portugál és a spanyol vasúti hálózat felsővezetékeinek feszültségei között eltérés van. Ezt összhangba kell hozni ahhoz, hogy a Renfe tervei megvalósulhassanak. Ráadásul a portugál jelzőrendszer is eltér az Európa-szerte használttól, így azt is át kellene alakítani.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)

lisszabon | porto | gyorsvonat | nagysebességű vasút | vasút

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom