Elkészült a csigavonalú kilátó Sencsenben

Kína most sem pihen, egy monumentális és dekoratív kilátót nyitottak meg Sencsenhez közel, egy öntözőrendszert tápláló medence fölött. A csigavonalú épület a Doarchi Studio munkája, és a távolból olyan, akár egy fehér lampion. 

Nem újdonság, hogy Kínában sorra épülnek az egészen futurisztikus, sokszor multifunkciós épületek, és ez így történt a Tower of Spiral esetében is. A kilátó egy óriási rét közepén magasodik napraforgófejek fölé, és amellett, hogy mutatós látványosság, és odafentről egészen jó a kilátás a közeli hegyekre, a rét öntözéséért felelős vízgyűjtőmedencét találjuk a közepén.

Tizenöt méteres a magassága, és egy spirális úton juthatunk fel a csúcsra. Összesen nyolcszáztíz foknyit kanyarog, a lépcsők mellett acéloszlopok tartják szerkezetét, ami belülről szépen megfigyelhető, ha éppen nem a folyamatosan nyíló kilátást szemlélik a látogatók.

Különössé teszi a fémháló, amely a csigaalakban feszül, ezzel teszi légiesebé a formát és a robusztus fehér tömböket. Távolról az esti órákban egy lampionra emlékeztet. Ráadásul a spirál szélén LED-világítás fut végig.

Az épület célja – amellett, hogy praktikussá tették a víztárolást – a városi létben megfáradt tömegek természethez való visszacsalogatása, kis kikapcsolódás a jelzőlámpák, tülkölő autók és égbe törő épületek után.

Ez is érdekelhet:

Megtaláltuk a világ legjobb stresszűzőjét: 72 óra egy erdő mélyi üvegkabinban

A kabinban a polcokon és a világításon kívül csupán egy ágyat helyeztek el.

(Fotók: Dezeen.com)

doarchi studio | építészet | dizájn | dezeen | kilátó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom