Új idegenforgalmi szabályozást vezetnek be a vadon élő állatok védelmére az észak-európai szigeteken

Az északi sarkkör felett elhelyezkedő Spitzbergák szigetcsoport különleges tájairól és állatfajairól, jegesmedvéiről, rénszarvasairól és rozmárairól híres, és nagyon népszerű az utazók körében.

Ezért is tervez Norvégia új, a tengerjáró hajókra és más turisztikai tevékenységekre vonatkozó korlátozásokat bevezetni az egyedülálló élővilág védelmében. A parlament jóváhagyására váró javaslatok 2025. január 1-jétől korlátot szabnának a látogatók számának, és behatárolnák a tevékenységeiket is.

A védett területekre közlekedő hajókon például legfeljebb kétszáz ember utazhatna, kikötni pedig összesen negyvenhárom helyen lehetne.

Ezenkívül tilos lesz a drónok használata a védett övezetekben, és március 1-je után nem közlekedhetnek motoros szánok és egyéb lánctalpas járművek egyes fjordokban a tengeri jégen.

A tengeri madarak költési időszakában a hajóknak öt csomó alatt kell tartaniuk a sebességüket a fészkelőhelyek ötszáz méteres körzetében, és előírt távolságot kell tartaniuk a rozmárok és jegesmedvék élőhelyeitől is.

​Úgy tűnik, Norvégia nem veszi félvállról a természetvédelmet, nem véletlen, hogy idén Európa legfenntarthatóbb úti célja lett.

(Forrás: Breaking Travel News, képek: Getty Images)

korlátozás | szabályozás | norvégia | svalbard | turisták

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram