November 21-én a két Michelin-csillagos Stand Étterem és a világ egyik legnevesebb champagne-márkája, a Dom Pérignon közös vacsorája egy új mércét állított a hazai gasztronómiában. Az esemény nem csupán egy vacsora volt, hanem egy különleges ünnep, amely megmutatta, hogy Magyarországon is van helye és tere a legmagasabb színvonalú gasztronómiának.
A vacsoravendégek egy művészien megkomponált utazáson vehettek részt az ízek és a kifinomult élmények világába. Az estet a Dom Pérignon új, 2015-ös évjárata nyitotta, amelyet először mutattak be éttermi környezetben. A vacsora során a vendégek különleges ritkaságokat kóstolhattak, melyek, bár sokszor nehezen fellelhetőek, a Stand állandó kínálatát képezik.
A Dom Pérignon több, mint champagne: egy globális ikon, amely a tradíció és modernitás közötti pozitív feszültséget kihasználva inspirálja a világot. A márka víziója, hogy túlmutasson a champagne világán, fokozza és érzelmekkel ruházza fel a minőségi élményeket. A Dom Pérignon nemzetközi szinten számos kreatív személyiséggel dolgozik együtt, mind művészeti ágak, mind a gasztronómia területén, és
e találkozás mindig valami egyedi, megismételhetetlen impulzust hagy maga után.
A Fine Brands Company (FBC) a Moët Hennessy italportfólió hivatalos disztribútoraként olyan prémium márkákat képvisel, mint a Dom Pérignon, a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot vagy épp a Hennessy. A portfólió champagne-jai, párlatai és nemzetközi borai egy vonzó, a kiváló magyar borokat kiegészítő kínálatot teremtenek a hazai piacon. Az effajta nemzetközi márkakínálat elengedhetetlen a minőségi turizmus regionális építéséhez és fejlesztéséhez. A vállalat célkitűzései közül az élmény mellett kiemelten fontos szerepet kap az edukáció, amely a partnerek bevonásával, szorosan együttműködve valósul meg.
Dom Pérignon Vintage 2015: Egy rendkívüli évjárat története
A Dom Pérignon a világ egyik legegyedibb champagne-márkája, amelyet a Champagne-i tradíció és az innováció ötvözésével alkottak meg. Minden palack csak az adott év szőlőterméséből készül, így a márka kizárólag évjáratos champagne-okat kínál, a minőség és az egyediség iránti elkötelezettségének jeleként. A Dom Pérignon champagne-ok komplex ízvilágukról, kifinomult szerkezetükről és ikonikus stílusukról ismertek, tökéletesen bemutatva a klasszikus és a modern szinergiáját.
A Dom Pérignon Vintage 2015 a szélsőséges időjárási viszonyok évében született. Az évjáratot a nyár folyamán uralkodó hosszan tartó aszály és rekordhőmérsékletek határozták meg, amelyek rendkívüli koncentrációjú, egyedi ízvilágot eredményeztek. A vibráló harmónia érdekében a borászok gondos munkával egyesítették a Hautvillers környéki területekről szüretelt pinot noirt chardonnay-val, mely a házra jellemző rétegzettség és komplexitás elérése érdekében közel egy évtizedet töltött seprőn. Illatában eukaliptusz, vetiver, narancsvirág kombinációja.
Ízében fehér húsú barack, Mirabelle szilva, pirított magvak dominálnak, a korty végén határozott sós lecsengés.
A champagne ízjegyei remekül harmonizáltak a menü első fogásával, amely házilag füstölt pisztráng, créme fraiche, kaviár kompozíciója volt. Az évjáratot a Stand sommelier-i, Varga Norbert és Borbély Tamás asztalonként mutatták be, lehetőséget adva a vendégekkel való párbeszédre és közvetlen interakcióra.
A budapesti gasztronómia egyik legnagyobb presztízsű eseménye
A Stand Szulló Szabina és Széll Tamás első fine dining, illetve Budapest egyetlen két Michelin-csillagos étterme. Az étterem a hagyományos magyar ízeket és alapanyagokat ötvözi a modern gasztronómia technikáival, egyedi élményt nyújtva vendégeinek. A Stand az elmúlt években számos rangos díjat nyert el, nyitásuk után kilenc hónappal kapták meg az első a Michelin-csillagot, majd 2022-ben elnyerték a másodikat is, amelyet azóta is büszkén őriznek.
A séfpáros elkötelezettsége az autentikus magyar konyha megújítása iránt, valamint a kiváló minőségű alapanyagok használata teszi a Standot különlegessé. Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődésre, a terroirra, a regionális és szezonális alapanyagokra, a magyar termelőkkel történő együtt gondolkodásra és közös munkára, és ami a legfontosabb, az ízre.
Szulló Szabina és Széll Tamás ’Signature menü’-jük egyes összetevőit úgy alakították, hogy
a fogások ízvilága tökéletes összhangban álljon a champagne-ok komplexitásával.
“Érdekes és motiváló volt egy ilyen champagne-sorhoz főzni – meséli Szulló Szabina, a Stand egyik tulajdonos-séfje. – Mint minden este, ez alkalommal is a legjobb tudásunkat és maximalizmusunkat akartuk nyújtani. Közösen ötleteltünk a sommelier-inkkel és sous chef-jeinkkel, megnéztük, milyen párosítások működnek jól elméletben, majd sokat kóstoltunk is. “
A vacsora során azok az ételeik kerültek fókuszba, amelyek kimondottan erre az alkalomra lettek megalkotva. Főbb alapanyagaik a kékuszonyú tonhal, a beluga kaviár, a kacsamáj, a kecsege és a kecsegekaviár, a Wagyu rib eye, az ököruszály és a sárgacékla voltak, de persze a lángos falatka sem hiányozhatott a buborékok mellől.
Fő desszertjükben őszibarack és yuzu kapott helyet.
“A legkiemelkedőbb párosításunk egyértelműen a tonhal volt. Ezt az alapanyagot csak akkor használjuk az étteremben, ha a legkiválóbb állapotában érkezik a beszállítótól, és mindig champagne-nyal párosítjuk, hiszen verhetetlen duót alkotnak - mondja Szulló Szabina, majd hozzáteszi: “Büszkék vagyunk rá, hogy a vacsora végén minden vendégtől azt a visszajelzést kaptuk, hogy minden tökéletes volt.”
Az esemény bizonyította, hogy a legmagasabb színvonalú gasztronómia iránt van kereslet itthon, a külföldi vendégek számára, pedig egyedülálló élményt és betekintést biztosított a magyar gasztronómiába és erősítette azt a hitet, hogy hazánkban is van helye a nemzetközi mércékkel is kimagasló minőségnek.
(Fotók: Stand)
vacsora | széll tamás | szulló szabina | stand | dom perignon | champagne
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!