Veszélyben a világ egyik csodája! Visszafordíthatatlan károkat okoz a gigantikus alagút, ami a közelében halad majd el

Zöld lámpát kapott az Egyesült Királyság kormányától az az alagút, ami a Világörökség részének számító Stonehenge közelében halad majd keresztül.

Az Egyesült Királyság kormánya másodszor is jóváhagyta egy földalatti autópálya építését Stonehenge közelében. Tették mindezt annak ellenére, hogy a régészek és a kulturális örökségekkel foglalkozó szakértői csoportok is hevesen tiltakoznak a tervek ellen.

A nagyjából 745 milliárd forintnak megfelelő beruházás

célja, hogy mérsékelje az A303-as főút forgalmát, amely jelenleg olyannyira túlterhelt, hogy gyakoriak rajta a több órás torlódások.

Az első körös engedélyezést követően alapos felülvizsgálaton mentek keresztül a tervek, még a tervezési felügyelőség is határozottan azt tanácsolta a kormánynak, hogy ne folytassák a beruházást. A mostani döntés megdöbbentette a Stonehenge Szövetséget is, ezen kívül az UNESCO Világörökségi Bizottsága is elítélte a projekt jelenlegi formáját, sőt azt mondták:

Stonehenge-t felveszik a veszélyben lévő világörökségek listájára, ha folytatódik a beruházás.

Mint ismert, már 2021 szeptemberében aggodalmának adott hangot az UNESCO a projekttel kapcsolatban. Úgy vélik, hogy

negatív hatással lesz a Stonehenge, Avebury és a környező területek kiemelkedő, egyetemes értékére.

Mivel a Stonehenge a Világörökség része, minden környékbeli fejlesztést meg kell vizsgálnia a nemzetközi szervezetnek, hogy biztosítsa kulturális és történelmi jelentőségének védelmét.

A Stonehenge Szövetség elnöke, Tom Holland szerint a projekt nemcsak megmagyarázhatatlan, de szégyenletes is. Meglátása szerint kétség sem férhet afelől, hogy

a terv „tartós, visszafordíthatatlan károkat” fog okozni.

Az Egyesült Királyság kormánya azonban továbbra is kitartóan hangsúlyozza a fejlesztés előnyeit, melyek véleményük szerint felülmúlják az ellenzők által felvetett aggodalmakat, és végső soron hozzájárul mind a helyi közösségek, mind az ország infrastruktúrájának javításához.

(Forrás: Designboom, fotók: National Highways)

Stonehenge | unesco | autóút | világörökség | projekt

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom