Mennyire biztonságosak a strandbüfék? Lezárult a vizsgálat, ezek az eredmények

Az Agrárminisztérium (AM) két hónapon keresztül, nyári szezonális ellenőrzés keretében vizsgálja az élelmiszerláncokat, a sorozat első két hetében a strandbüféken volt a sor.

Országosan 241 létesítményt térképeztek fel, a fókuszban az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő ételek és a megfelelő hűtési kapacitás is, emellett figyelemmel kísérték az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételeit és a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.

A forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.

Hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg,

mint például a megfelelő kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal, és a diák-munkavállalók között jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.

A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás, az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.

Az ellenőrzött büfékben az ún. "imitátumok" használata nem haladta meg a hatvan-negyven százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett "frissfölt" vagy virsli helyett "rudacskát" használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.

Ugyanakkor javuló tendenciát mutat a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről szóló tájékoztatás, és

a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei is optimizmusra adnak okot.

Ezek alapján ugyanis a Nébih laboratóriuma nem állapította meg az élelmiszerbiztonsági határérték túllépését. Összességében a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek.

Eközben az is kiderült, hogy melyik idén a legolcsóbb és a legdrágább balatoni strand, ha pedig vízpartra készülsz, jó, ha tudsz erről a listáról.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

büfé | étel | ellenőrzés | strand

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom