Gyors, dühös és tekintélyt parancsoló: az idei Super Bowl stadionja olyan, mint egy fekete Maserati

Az idei Super Bowlnak a nevadai Las Vegas Raiders 2020-ban nyílt stadionja, az Allegiant ad otthont, amelyet a Manica Architecture építésztsúdió tervezett a sportautók karcsúságától és erejétől inspirálva.

A 62 ezer férőhelyes stadiont nemcsak a Raiders és a kortárs Las Vegas-i építészet esztétikájához kellett igazítani, hanem a sivatagi körülményekhez is.

Ami a megjelenését illeti: a Raiders tulajdonosa, Mark Davis azt szerette volna, ha az épület elegáns és modern, ugyanakkor dinamikus, agresszív és félelmetes is. Mindehhez pedig a legmodernebb technológia társul: a tető nyitható, a pálya pedig behúzható. Az ovális stadion homlokzatát nagy, fekete színű fém- és üvegfelületek borítják, és LED-lámpák ferde sávjai rajzolnak rá mintákat, tükrözve a Raiders ezüst-fekete színvilágát és a Maserati vonalvezetését, ami dinamizmust ad az épületnek.

A formai megfontolásokon túl Las Vegas zord környezete is befolyásolta a tervezést, bár a fekete üveghomlokzat sokak szerint nem a legjobb választás volt. Az építészek szerint azonban a fekete üveg nagyon jól védi az épületet a napfénytől.

A szigorú Las Vegas-i vízgazdálkodási követelményeknek megfelelve esővízgyűjtő rendszer is helyet kapott, melyből a vizet a stadiont körülvevő növények öntözésére használják. A belső terek illeszkednek a homlokzat karcsú, fekete megjelenéséhez, és az ülései és egyéb részletei is nagyrészt feketék.

Az előcsarnokban egy hatalmas, fáklya alakú szobor található, amely a Manica szerint a világ legnagyobb 3D-nyomtatott tárgya. A tetején látható világítótestet a mérkőzések előtt fel lehet kapcsolni.

David Manica, az iroda alapítója és igazgatója az elmúlt harmnic évben stadiontervezéssel foglalkozott, és mint mondja, a rugalmas engedélyezési eljárások és a nagyszabású projektek, például a Sphere miatt is izgalmas most építészként dolgozni Las Vegasban.

Az ötvennyolcadik Super Bowl-t február 11-én, vasárnap rendezik, a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers méri össze az erejét. A meccsre pedig annyi tehetős ember kíváncsi, hogy rekordot dönthet a magánrepülők száma.

(Forrás: Dezeen, képek: Jason O'Rear/Dezeen)

sport | stadion | nevada | Allegiant | super bowl

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom