Két kilométeres vonat kanyargott a világ egyik legszebb vasútvonalán

A svájci Alpok magaslatain található St. Moritz azzal tette le a névjegyét a világ utazói elé, hogy már a 20. század elején feszegette a téli sportolás határait. Az elbűvölő régió most folytatta azon hagyományát, hogy tágítsa a fogalmainkat arról, mi minden lehetséges, igaz, ezúttal nem a havon, hanem a síneken.

Az ország idén ünnepli az első vasútvonal megszületésének 175. évfordulóját, az alkalmat pedig egy gigantikus, majdnem két kilométeres vonattal ünnepelte.

A 25 darab Capricorn elektromos vonatból összerakott, száz kocsiból álló és 4550 ülőhelyet tartalmazó, 2990 tonnás, 1906 méteres szerelvény körülbelül egy óra alatt tette meg a 25 kilométeres világörökségi utat Predától Alvaneu-ig az Albula-vonalon.

Az útvonal váratlan kanyarairól és meredek lejtőiről híres, és igazi mérnöki remekmű: a Thusis és St. Moritz közötti 62 kilométeres vonalat mindössze öt év alatt építették, pedig 55 híd és 39 alagút is helyet kapott rajta.

Mielőtt 1904-ben elkészült a vasútvonal, igencsak nehézkes volt errefelé a közlekedés, aki vállalkozott a 14 órás útra lovaskocsin vagy szánon, annak igencsak veszélyes terepviszonyokkal kellett szembenéznie.

A vonal központi eleme az 5866 méter hosszú Albula-alagút, amely mélyen a Rajna és a Duna közötti vízválasztó alatt húzódik.

A részben a világhírű Gleccser Expressz útvonalán haladva a vonat a 1788 méteres tengerszint feletti magasságon található Predából ereszkedett le a 999,3 méteren lévő Alvaneu-ba.

A rekordkísérletet a Rhaetische Bahn vasúttársaság szervezte, és további érdekesség, hogy keskeny nyomtávú vasútvonalról van szó, amely az európai 1435 centis standarddal szemben mindössze egy méter széles.

Svájc legjobban őrzött titkát itt, a világ legszebb vasútvonalait pedig erre kell keresnünk.

(Forrás: CNN, képek: Philipp Schmidli, Mayk Wendt/RHB)

albula | svájci alpok | vasút | vonat | rekord

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom