Mostanra szinte teljesen hó nélkül maradt az egykor népszerű svájci síterep 

A svájci Jura-hegységben található, körülbelül ezerötszáz méter magasan fekvő Dent-de-Vaulion kicsiny síközpontjában egykor forgalmasak voltak a sípályák. Most azonban teljesen kihaltak a szokatlanul enyhe időjárás miatt. A sífelvonók ülései magányosan hintáznak a szélben, a megsárgult füvet helyenként borítják csak hófoltok.

Svájc a globális átlagnál mintegy kétszer gyorsabban melegszik, részben azért, mert a hómentes hegyek jobban tartják a hőt. Az idei január pedig kivételesen meleg volt, a hőmérséklet több mint két fokkal haladta meg az 1990 és 2020 közötti átlagot.

Olyan gyakran dőlnek a melegrekordok, hogy már szinte nem is érezzük ezt rendkívülinek, pedig valójában nagyon is az. "Hidegrekordról viszont hosszú évek óta nem hallani Svájcban"

 mondta Christophe Salamin, a MeteoSwiss meteorológusa.

Pénteken Dent-de-Vaulionban az ember úgy érezhette, véget ért a tél. Az égbolt tiszta volt, a levegő pedig enyhe, a hőmérséklet kilenc fok körüli, ami jóval meghaladja a januárban szokásos mínusz egy fok körüli értékeket.

A jövő héten ráadásul várhatóan még melegebb lesz tizenegy fok körüli értékekkel. A svájci hegyekben körülbelül hatvanöt felvonó áll kihasználatlanul a tartósan enyhe idő miatt.

Spanyolországban már műhóval kísérleteznek, hogy megmentsék az érintett síterepeket, de egyelőre még vannak menekülőútvonalak is.

(Forrás: Reuters, kép: Getty Images)

Svájc | havazás | hőmérséklet | síelés |

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram