Valami igazán izgalmas készülődik Zürich mellett

A dán Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) a Zürich melletti Winterthurba tervezett egy igazán párját ritikító lakókomplexumot.

A négy lakóépületből valamint üzlethelyiségekből, egy skybárból és egy szállodából álló Rocket&Tigerli a környék építészeti hagyományait igyekszik a kor elvárásaihoz és a lakók kényelméhez illeszteni, miközben arra törekszik, hogy a lehető legtöbb napfény áramoljon be a lakásokba.

A komplexum egy rekorddal is büszkélkedhet majd, ugyanis a belőle kiemelkedő, száz méteres torony

a világ legmagasabb, fából készült lakóháza lesz,

ha a tervek szerint 2026-ra elkészül.

A homlokzatot sötétvörös és sárga színű terrakotta téglák borítják majd halványzöld díszítéssel kiegészítve, hogy harmonizáljon a környező, régebbi épületek vörös tetőivel és sárga tégláival.

„Ez a nagy projekt jelentős hatással lesz az itt élőkre nemcsak társadalmi, hanem esztétikai szempontból is. Svájc nagy tapasztalatokkal rendelkezik a faépítkezés terén, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy ezen az úttörő épületen dolgozhatunk“ – olvasható az építésziroda közleményében.

Mint az SHL elmondta, a ház mérföldkövet jelent a faépítkezésben, miután száz méterével megdönti a teherhordó faszerkezetű lakóépületek magassági rekordját, és

olyan innovatív építkezési rendszert vezet be, amely a fát a beton természetes helyettesítőjeként vizsgálja.

Ez pedig lehetővé teszi, hogy magasabb szerkezetek épüljenek, miközben biztosítja, hogy az egész építési folyamat kisebb széndioxid-kibocsátással járjon.

Jelenleg Európa legmagasabb faépülete a 2019-ben megnyitott Mjøstårnet torony, mely a norvég Brumunddalban található, de ennél is magasabb a 118 méteres gleiwitzi rádiótorony Lengyelországban. Ázsiában találjuk ugyanakkor a világ legmagasabb épületét, a pattayai Sanctuary of Truth múzeumot, mely több mint száz méter magasra nyúlik.

Az idei év számos, lenyűgöző építészeti érdekességet tartogat, de vannak megunhatatlan klasszikusok is, melyek mindig ámulatba ejtik az embert.

(Forrás: CNN, képek: SHL, Unsplash)

lakóház | Svájc | faépítészet | fa | Winterthur

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom