Sosem látott, nyári meleget mértek a svájci Alpokban

Több hőmérsékleti rekord is született a hegység északi oldalán.

A szokatlan időjárásnak az az oka, hogy a területek egy az Ibériai-félszigettől az Északi-tengerig terjedő alacsony nyomású légköri képződmény és a Földközi-tenger keleti részén található magas nyomású időjárási rendszer közé kerültek, ami enyhe délnyugati szelet hozott, emellett megjelent a főnnek nevezett, meleg száraz szél is.

A Jungfrau - illusztráció

Ennek eredményeként korábban soha nem tapasztalt meleget mértek ott január 1-én, ezzel havi rekordot is rögzítve. A Jura kantonban található Delémont városában 20,2 fokig szaladt a higanyszál, ami

több mint 16 fokkal haladja meg az elmúlt harminc év átlagát.

Olyan idő volt, mint amilyen júliusban szokott lenni.

Az innen nem messze található Grenchenben eközben hideg levegő gyűlt össze, így az itteni állomáson vasárnap reggel csak 0 fokot mutatott a hőmérő, miközben a delémonti állomáson már 17 fok volt.

A korábbi rekordot Luzern állított be 1993. január 12-én, 19,4  fokkal.

A MeteoSchweiz szerint több környékbeli mérőállomáson is melegrekordot mértek, és volt, ahol az éjszakai minimumok voltak minden addiginál magasabban. Vaduzban például csak 16,1 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az időjárási szélsőségek radikálisan átalakíthatják a megszokott európai életmódot. Egy brit termékösszehasonlító oldal listázta azokat az országokat, ahol a házakat leginkább veszélyeztetik az anomáliák.

(Forrás: The Brussels Times, képek: Getty Images)

 

időjárás | alpok | hőmérséklet | meleg | Svájc

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom