Teljesen átalakítja Svédországot a globális felmelegedés, de egy szempontból csodás irányba!

A klímaváltozásnak köszönhetően virágozni kezdett Svédországban egy, az országban eddig abszolút nem létező szakma.

Nem nagyon hallunk olyanról, hogy a globális felmelegedésnek pozitív hozadékai is lennének. De a fagyos, északi Svédországban most hozott egy örömteli következményt ez a negatív változás:

elkezdett virágozni a borászszakma!

A The Guardian beszámolója szerint az északi ország ugyanis a felmelegedés hatására abszolút boros utazási céllá válhat.

“Tökéletesek lettek az adottságok, amivel a miénk az egyik legkülönlegesebb terroir a világon”

— lelkendezik Göran Amnegård, a Blaxsta borászat alapítója, akik 22 évvel ezelőtt ültették el szőlőiket, Svédország közel egyetlen kereskedelmi borászatát megalapítva ezzel. Amnegård fehérszőlői 23 óra napfényt kapnak nyáron, mielőtt díjnyertes jégbort készítenének belőle, melyeket aztán Michelin-csillagos éttermeknek adnak el.

A Blaxsta borászat Stockholm közelében

Svédországban relatíve kevés, 150 hektárnyi szőlő van, ez a terület ötven százalékkal gyarapodott az elmúlt két évben, a következő öt évben pedig a borászatra alkalmas területek megduplázódására számítanak; ennél továbbmenve pedig sokan tízezer hektárnyi területet prognosztizálnak, mellyel az ország egy új, sokmilliárd eurós iparágat tudhat majd a magáénak.

A borászatra gyakorolt klímaváltozás már érzékelhető hatását az is mutatja, hogy a svéd borok hazai eladása közel megduplázódott az elmúlt öt évben. A szakértők úgy látják, hogy a globális felmelegedés miatt új szőlőfajták is meg fognak telepedni Svédországban, emellett a nemzetközi boros szakma is érdeklődéssel figyeli a változást.

(Forrás: The Guardian, fotók: Unsplash)

bor | klímaváltozás | svédország | svéd | borászat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom