Szabados Ágnes: A könyvekben mindenre megtalálhatjuk a választ

Öt éve népszerűsíti az olvasást Szabados Ágnes, aki ez idő alatt nemcsak egy olvasóklubbot hozott létre, de podcastot és Youtube-csatornát is indított, saját könyvesboltot nyitott, könyvkiadó vállalatot alapított, hamarosan pedig újabb, nagyszabású projektjével fog garantáltan a figyelem középpontjába kerülni. Ágival az olvasási szokásaink megváltozásáról és a terveiről is beszélgettünk.

"Először is a legfontosabb: hogy vagy?" – kezdjük a beszélgetést, tudva, hogy Szabados Ági több tízezer emberhez hasonlóan nehéz napokon van túl, hiszen a koronavírust ő sem tudta elkerülni.

Szerencsére ma már jól van, de az első napokban hatalmas volt az alvásigénye a láz miatt, az utolsó napokban pedig a masszív rossz közérzettel is meg kellett küzdenie.

Kapaszkodó, mentsvár, megnyugvás

"Mára szerencsére visszakaptam a motiváltságot, és két könyvet is sikerült elolvasnom. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a borzasztóan mély kedvetlenség a betegségnek tudható be, szóval, ha más is ezzel küzd, jó, ha tudja, hogy azért süt még a nap, és hamarosan ez is elmúlik" – teszi hozzá.

Ez a fajta enerváltság azonban az elmúlt egy évben is a legtöbbünk esetében megfigyelhető volt. Éppen ezért nincs is egyértelmű válasz arra, hogy van-e már időnk olvasni.

"Árnyalódott az, hogy mennyi a szabadidőnk. Többet voltunk otthon, az emberek bizonyos százalékának pedig az olvasás hatalmas segítség volt abban, hogy egész nap ne a streaming-szolgáltató kínálatát nyomkodja az újabb és újabb sorozatokért. Viszont azt is látom, hogy sokaknak nincs meg a motivációjuk arra, hogy olvassanak. Aggódnak, félnek és nem érzik azt, hogy egy könyv le tudná kötni őket. Pedig pont ilyenkor lenne jó mentsvár az olvasás. Szórakozást, kikapcsolódást biztosít" – magyarázza.

Valahol azt olvastam, hogy olyan könyvet választunk, amire a valódi életünkben vágyunk – vetem fel Áginak, aki szerint sok igazság lehet ebben az állításban, hiszen az olvasás egyenlő az önismerettel, és valójában tényleg benne van mindaz, amire vágyunk. Nem véletlenül emelünk le a polcról egy szerelmesregényt, vagy olvasunk olyan könyveket, amelyek csodálatos egzotikus tájakon játszódnak.

"Válaszokat is keresünk, ezeket pedig gyakran az irodalomban leljük meg. Sajnos azt tapasztalom, hogy egyre többen keresik a gyász feldolgozásával kapcsolatos könyveket. Nemrégiben bejött hozzám a könyvesboltba egy fiatal lány, aki pont ebben kért tanácsot, mert három hete meghalt az apukája a Covid miatt. Ez egy borzasztóan megdöbbentő és nehéz pillanat volt, talán sikerült azóta egy kis megnyugvást találnia a könyvekben" – meséli Ági, aki szerint manapság érezhetően többen olvasnak önismereti és pszichológiai témájú könyveket is.

A jó könyv meditációs állapotot okoz

Ő maga azonban nem feltétlenül az aktuális lelkiállapota, hangulata alapján választja ki azt, amit olvas, hiszen az általa öt évvel ezelőtt elindított kihívás során konkrét tematika alapján haladnak olvasóklubjával.

"Minden hónapban egy témát jelölök meg, a kihíváshoz csatlakozóknak pedig abban a témában kell olvasniuk. Emellett vannak közös könyveink is, amiket egyfajta könyvklubként szoktunk olvasni. Ezek a fix olvasmányok passzolnak a havi témákhoz, de tükrözik a saját ízlésemet is. Nem erőltetek rá semmit a többiekre, de általában ezek olyanok, amikkel én már régóta szemezek" – mondja Szabados Ági. A csoporttal legutóbb Yuval Nah Harari Sapiens című művét olvasták, ami – bár nehezebb olvasmány, mint egy lektűr vagy egy fikció –, mégis érdemes megküzdeni vele, mert szemléletformáló.

Ági számára az olvasás maga a pihenés, amiben szerinte, ha el tudunk mélyülni, egyfajta meditációs állapotba kerülhetünk. Többek között valahol ez is volt a célja akkor, amikor évekkel ezelőtt elindította az olvasás-népszerűsítő kampányát. Az egész egy példamutató tevékenységnek indult, amihez úgy gondolta, majd csatlakoznak a barátai. Ugyanakkor híradósként szerette volna felvállalni ezt a hobbiját, ami akkor kevésbé volt trendi, mint most.

Olvasni szexi

"Tudod, a közösségi média sok mindennek nem kedvez, de ha valami divatos lesz, akkor egy csapásra a figyelem középpontjába kerül. Az olvasással is ez történik. Ma mindenki kontenteket akar gyártani, sorra jönnek egymás után a könyves influenszerek, trendi lett olvasni. A kihívás pedig engem is motivál. Én alapvetően is mindent száz százalékkal csinálok, így a könyvklubnak is aktív részese vagyok, és a könyvesboltomban sem telik el úgy nap, hogy ne lennék ott valamennyit. Imádok találkozni az olvasókkal."

Szabados Ági úgy véli, hogy a kezdeti példamutatás helyett ma már inkább misszióként tekint az olvasás népszerűsítésére, ebben pedig valóban mérföldkőnek számít az apró, ám annál igényesebb könyvesboltja, a Libertine Könyvesbolt, és a könyvkiadó vállalata is. A bolt kínálatának összeállítása során figyeli, hogy a könyvklubjának tagjai miket olvasnak, másrészről pedig folyamatosan naprakész az újdonságokat illetően, így nem kerülheti el a figyelmét egyetlen friss, ígéretes kötet sem.

"A koncepcióm az volt, hogy a Libertine Könyvesboltban ellensúlyozzam azt a hihetetlen kínálatot, amivel az ember egy nagy könyvesboltban találkozik. Sok ismerősöm kifejezetten szorong ezeken a helyeken, fél órát sétál, és végül egyetlen könyvet sem tud kiválasztani. Nálunk húsz-harminc négyzetméteren van egy befogadható mennyiségű könyvállomány, amelyben mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt.  Mindemellett pedig otthonos hangulatot áraszt, és élményt is ad."

Új szerelemprojekt, középpontjában a gyerekekkel

Ági azonban itt nem áll meg, folyamatosan dolgozik azon, hogy mindazt, amit felépített, még magasabb szintre emelje. Könyvkiadóként számost terve van, amit szeretne megvalósítani, ezek közül talán a legnagyobb volumenű az idei első könyve, amely kilenc-tizenkét éves gyermekeknek szól majd.

"Kilenc tanárnővel egy éve munkálkodtunk ezen a projekten. Egy olyan könyvet dolgoztunk ki, amelynek segítségével a gyerekek is megtalálják önmagukat az olvasásban. Azt láttuk, hogy ebben az életkorban a kötelező olvasmányok teljesen el tudják venni a kedvüket a könyvektől. Ahelyett, hogy olvasóvá nevelnénk őket, inkább elijesztjük őket."

A gyerekeknek szóló kiadványban az ajánlások mellett kreatív, a könyveken messze túlmutató feladatok is lesznek, amelyek megoldásában egy általam kitalált karakter, Libériusz segít majd.

Libériusz egy tizenkét éves, vagány, tornacipős srác, akinek az a szuperképessége, hogy olvas. A májusban megjelenő kötetben huszonkét olyan művet ajánl majd, amelyek valóban alkalmasak arra, hogy megszerettessék az olvasást, átsegítve a kiskamaszokat a nehezebb kötelező olvasmányokon is.

"Nagyon hiszek ebben a projektben, bízom abban, hogy sok gyereket olvasóvá tudunk majd tenni, és át tudjuk törni a kötelező olvasmányok falát" – teszi hozzá.

Az elmúlt hónapokban jelentősen átalakult a kulturális élet, a színházak, kávéházak, múzeumok és kiállítóterek bezártak, egy részük átköltözött az online térbe, másik részük pedig átmenetileg elköszönt a nézőitől. Ott Annával, a Hadik Kávéház művészeti vezetőjével is beszélgettünk a digitalizálódó kultúráról, a társas kapcsolatok hiányáról, a Hadik egyedülálló akciójáról és a kreatív energiák áramlásáról egy minden szempontból különleges időszakban.

(Fotók: Peleskey Bence, Schram András, Nesztinger Szilárd)

Szabados Ági | híradós | interjú | kampány | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom