Ezeken a strandokon jobb, ha nem fürdünk idén nyáron

Miután az Európai Unió elvégezte az éves vízminőség-mérését, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nyilvánosságra hozta a hazai szabadvízi fürdőhelyek részletes eredményeit, melyeket kockázatalapú statisztikai értékeléssel négy év teljes adatsora alapján készítettek el.

Az NNK 2021. évi összesítése alapján a 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló minősítást, míg hatvannégyet jónak ítéltek.

Hat helyszín esett a tűrhető kategóriába:

  • Agárd: Tópart utcai strand
  • Gárdony: Sirály strand
  • Dombrád: tiszai fürdőhely
  • Gyomaendrőd: Pájer kemping
  • Dunabogdány: Forgó strand
  • Abaliget: 1. számú tó strand

Négy helyen pedig kifogásolt a vízminőség:

  • Soltvadkert: Vadkerti tófürdő
  • Gárdony: Tini strand
  • Tiszakécske: Tisza-parti strand
  • Békés: Dánfoki strand
A kép illusztráció

A néhány kivételtől eltekintve a Balaton, a Tisza-tó, és a Velencei-tó mellett található természetes fürdőhelyek nagy része továbbra is kiváló besorolású. Huszonhét természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik,

egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján.

Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásolt helyszíneken viszont túl nagy ahhoz,  hogy biztonságosnak lehessen nevezni a fürdőzést, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége.

Az NNK felhívja a figyelmet arra is, hogy nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyek, ahol a feltételek adottak, mégsincs hivatalos strand, így az előírt vízvizsgálatokat sem végzik el. Ezért nyaralás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

A Központ nem javasolja, hogy nem kijelölt fürdőhelyen fürdőzzünk, mivel itt a fürdőzés higiénés feltételei nem teljesülnek. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet.

Ezek Európa legcsodálatosabb strandjai, ez pedig Budapest első és egyetlen szabad vízi strandja.

(Forrás: NNK, képek: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

fürdőhelyek | vizek | magyarország | strand | természetes

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom