Durván kilőttek idén a magyar szállásárak, ez az oka

Lélektani határhoz érkezett a négycsillagos hotelek ára Magyarországon.

A statisztikai hivatal friss adatai szerint márciusban már 50 ezer forintba került egy kétágyas szoba, félpanziós ellátással. Ráadásul mindez hétköznap, tehát ha valaki hétvégi kikapcsolódásra vágyik, akkor még ennél is magasabb összeget kell fizetnie.

Nagyot emelkedett a panziók ára is, a közel 25 ezer forintos szobaár történelmi csúcsnak számít, és az apartmanokat sem kerülte el a drágulás.

A szálláshelyek árának növekedése alapvetően azzal függ össze, hogy ez az egyik leginkább energiaintenzív szektor. Az energiaárak sosem látott emelkedése a csőd szélére juttatta a szektor számos vállalatát, aki pedig tehette, a költségek növekedését beépítette a fogyasztói árakba. Ugyanakkor sok szálláshely kénytelen volt veszteségesen üzemelni az energiaválság legsúlyosabb hónapjaiban.

Nemcsak az energia, hanem az élelmiszerárak is jelentős mértékben nőttek, a szektornak ráadásul továbbra is komoly kihívást jelent a munkaerőhiány is. A bérek további emelkedése és az alapanyagok drágulása miatt a reggeli és a vacsora is egyre drágább a szálláshelyeken, ami a 40-50%-os élelmiszerinfláció tükrében egyáltalán nem meglepő.

Mindeközben a kínálat szűkössége is felfelé nyomja az árakat. Idén februárban már 2000 szálláshely sem volt: kevesebb mint 850 panzió működött, a hotelek száma pedig 800 alá csökkent.

Idén februárban már stagnált a szálláshelyek vendégforgalma,
a visszaesés elkerülése pedig annak köszönhető, hogy a csökkenő belföldi vendégszámot a külföldiek növekedése kompenzálta. A következő hónapokban a továbbra is kifejezetten magas hazai infláció rányomhatja a bélyegét a hazai turizmus alakulására, a szálláshelyek azonban nem igazán tudnak engedni az áraikból, hiszen így a működésük könnyedén veszteségesbe csaphatna át.

Ha gazdaságos vakációt tervezünk, érdemes körülnéznünk Európa legolcsóbb nyaralóhelyei között, itt megtudhatjuk, hogy öt napra átlagosan milyen költségekkel kell számolnunk.

(Forrás: Portfolio, Infostart, képek: Getty Images)

2023 | apartman | árak | panzió | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom