Nincs semmi az Airbnb-n? Sebaj, ezekkel a szállásokkal még jobban is járunk

Padlószőnyeg, king size bed, az ágy felett – szigorúan középen – egy shutterstockos városkép, íróasztal, minibár, a szálloda logójával ellátott törölköző. Azzal talán még az X generáció tagjai sem vitatkoznának, hogy a mindenfajta stílust nélkülöző hotelszobák ideje már réges-régen lejárt. De mit tegyünk, ha túl későn kapunk észbe, és a szállásfoglalások alfájának és ómegájának számító Airbnb-n már nem találunk semmilyen elfogadható lehetőséget? Mutatjuk az opciókat, anélkül hogy a standard szállodai dobozszobák gondolata újra felmerülne.

Love Home Swap, avagy szállásbarter erős marketinggel

Ki ne tűnődött volna már el azon, hogy – ha csak pár hétre is – vajon milyen lenne a világ valamely távoli zugában, valaki teljesen másnak a lakásában lakni? A Love Home Swap pontosan erre kínál lehetőséget, és a szálláskérdést a lehető legegyszerűbben oldja meg: lakásunk időleges elcserélésre biztosít platformot.

És ha most a Holiday című romkom ugrott be, nem jársz messze az igazságtól.

Debbie Wosskowot, a Love Home Swap alapítóját éppen egy olyan időszakában érte utol a film, amikor elege lett abból, hogy ha a gyerekeivel utazik, nagyjából lehetetlen küldetés minden szempontból megfelelő szállodát találni.

Ebben a klasszikus first world problem-gyanús helyzetben pedig a filmbéli otthoncsere sziruposan pozitív következményei olyan inspirálóan hatottak a brit vállalkozónőre, hogy két hónappal később, 2011-ben létre is hozta a honlap első változatát.

Az oldal legnagyobb előnye, hogy a klasszikus, szimultán megvalósuló cserén kívül a regisztrált ingatlanokat úgy is igénybe vehetjük, ha lakásunkat előbb – amikor az éppen üresen áll – valamely tag használatába bocsátjuk, majd az ezért kapott pontokból akár több hónappal később egy harmadik felhasználó otthonát foglaljuk le. De akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nincs elég pontunk például a Melbourne és Canberra között elhelyezkedő, több építészeti díjat is bezsebelő házra: a hiányzó pontokat a rendszer bizonyos díj fejében előre megelőlegezi nekünk.

A vállalat egyik alkalmazottjának tájékoztatása szerint a regisztrációt követően több mint száz ország több mint százezer ingatlanja közül válogathatunk, ezt az információt azonban a cég kissé agresszív marketingpolitikája és az interneten fellelhető értékelések alapján fenntartásokkal érdemes kezelni: mindössze 8500 aktív hirdetés van. Ennek fényében a tizennégy napos próbaidőszakot követően fizetendő évi 240 eurós díj is meggondolandó lehet, már csak amiatt is, mert az alapvetően azonos szolgáltatást nyújtó Home Exchange körülbelül harmadannyiba kerül, mint a Love Home Swap.

Flipkey, a TripAdvisor szállásfoglaló leányvállalata

Ha az Airbnb-n nem találtunk semmit, érdemes szétnézni a TripAdvisor szállásfoglaló oldalán, a Flipkey-n.

A több mint 300 ezer szállást tartalmazó Flipkey egyik legnagyobb előnye ennek megfelelően értelemszerűen abból fakad, hogy a szállások össze vannak kötve a legnagyobb szállásértékelő honlap értékeléseivel, így azokról viszonylag objektív képet kaphatunk.

A honlap másik pozitívuma, hogy kereséseinket legalább annyi szempont mentén szűrhetjük, mint az Airbnb esetében, így olyan preferenciákat is megadhatunk, mint például a szállás gyerek- vagy állatbarát jellege, de azt is beállíthatjuk, hogy a rendszer például csak a kerttel, szaunával vagy fűtött medencével rendelkező szállásokat listázza.

Onefinestay – luxusszínvonalú szállások iPhone-nal

A kizárólag felső kategóriás szállásokat kínáló Onefinestay esetén nem elég, ha a tulajdonos maga kellően szofisztikáltnak találja az ingatlanját: a rendszerbe való felvételt megelőzően a cég munkatársai minden egyes potenciális szállás esetében személyesen győződnek meg arról, hogy az megüti-e az elvárt színvonalat.

A honlapra pedig csak a legmagasabb színvonalú otthonok kerülhetnek fel: a karakter, a tér és a kényelem tekintetében elvárt szintet mindössze minden tizedik jelentkező ingatlanja teljesíti csak.

Ha viszont egy szállás megüti a szükséges mércét, a tulajdonos onnantól kezdve akár hátra is dőlhet – a többi szállásfoglalást nyújtó céggel ellentétben a Onefinestay a biztosítástól kezdve a kulcsok átadásán át a takarításig mindenről gondoskodik.

De nemcsak a szállások tulajdonosai részesülnek megkülönböztetett figyelemben. Azonkívül, hogy a vállalat munkatársai már a legmegfelelőbb szállás kiválasztásában is segítenek, azt érkezés előtt a vendég egyedi igényeinek megfelelően készítik elő, úgy, hogy semmiben ne kelljen hiányt szenvedni.

Minden lakáshoz jár egy iPhone is, így ha a Onefinestayen foglalnánk, offline térképek letöltésével sem kell bajlódniuk.

Ha bármilyen problémánk adódna, a cég munkatársait 0-24 óráig hívhatjuk, akik akár bébiszitter, akár reptéri transzfer intézésében is a rendelkezésünkre állnak.

A teljeskörű asszisztenciával járó szolgáltatáscsomag persze sem bérbeadói, sem bérlői oldalról nem a legköltséghatékonyabb megoldás: míg a tulajdonosok a cég 40-50%-os jutalékával számolhatnak, addig a vendégektől akár ezer dollárt is elkérnek egy éjszakára.

Plans Matter, avagy ha az építészet az elsődleges szempont

Ha te is abba a 0,01%-ba tartozol, aki nem az úti cél alapján választja ki a szállást, hanem pont fordítva, a szálláshoz igazítja az úti célt, és mindezt építészeti és dizájnszempontok szerint teszed, a Plans Mattert neked találták ki. Az oldalon világszínvonalon is jegyzett építészek által tervezett házak, villák és szállodák közül válogathatunk, melyeket eddig legfeljebb csak építészeti magazinokban vagy olyan honlapokon láthattunk viszont, mint a Dezeen vagy a Dwell. Az ingatlanra vonatkozó alapvető információkon túl ráadásul minden egyes szállás esetén programlehetőségekre, környékbeli éttermekre, bárokra nézve is kapunk tippeket.

Az oldal használata ingyenes, még regisztrációt sem igényel. Ha valamelyik szállás megtetszett, azt a Check Availability gombra kattintva tudjuk lefoglalni, ami valamely közvetlen szállásfoglalós honlapra irányít el minket – pl. airbnb.com vagy vrbo.com –, ám amelyeken a több százezer találat között a Plans Matter nélkül nagy valószínűséggel sosem bukkannánk rá az adott építészeti remekműre.

Kid & Coe – ha gyerekekkel utaznánk

Mint ahogy azt a Love Home Swap alapítója is megállapította, a gyerekekkel való utazás nem mindig zökkenőmentes. A Kid & Coe honlapján kizárólag olyan lakások, házak és szállodák szerepelnek, amelyek alkalmasak egy gyerekekkel való családi nyaralásra.

Minden szállás adatlapján részletes listát találunk arról, hogy az pontosan milyen eszközökkel van felszerelve: a  Kid & Coe-nál a gyerekétkészlet, az etetőszék és a játékkonzol ugyanolyan releváns információk, mint például a mosogatógép vagy a medence, de vannak olyan szállások, amelyekhez séfet vagy bébiszittert is igényelhetünk. Sőt a hagyományos szállásfoglaláson kívül a tagoknak – bizonyos díj ellenében – otthoncserére is lehetőségük van.

Ez is érdekelhet:

Öt forró AirBnb-lakás, aminek nehéz lesz visszaadni a kulcsát

Mikor meneküljünk el a ködös-nyirkos november elől, ha nem most?! Számos olyan pontot találhatunk a világban, ahol a hajnali fagyok és a sötétség okozta hétköznapi depresszió helyett energiával feltöltő napsütés uralkodik mostanság.

(Fotók: yellowtrace.com.au, unsplash.com)

kiadó lakások | szállásfoglalás | szállás | airbnb

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom